Tujuan

Rencana dalam blog ini ada hasil karya penulis penulis dari pelbagai sumber. Dikumpul dengan tujuan untuk memudahkan rujukan. Jika empunya rencana tidak bersetuju rencananya disiarkan dalam blog ini sila beri maklum dan rencananya akan tidak dipamerkan.

11 January 2008

Tata Nano kereta termurah

Selamat membaca..........

Tata Nano kereta termurahKenderaan berharga RM8,170 diramal gegar permotoran antarabangsa

NEW DELHI: Bagi kereta termurah di dunia, pelancarannya dilakukan pada suasana penuh mewah di auditorium Tata Motors Ltd di sini, semalam.


Lebih 1,000 orang terdiri daripada - wartawan, VIP dan usahawan - memenuhi ruang dalam auditorium ketika pengerusi Tata menampilkan �Kereta Rakyat� yang sekian lama dinanti-nantikan sambil dikerumuni media umpama konsert pop atau anugerah Oscar.


Hadirin diperdengarkan alunan muzik kuat lagu 2001: A Space Odyssey dan pancaran lampu kamera ketika Tata Nano dipandu keluar.


�Saya tidak pernah melihat pancaran lampu kamera sebanyak ini dalam tempoh enam tahun di Asia Selatan,� kata seorang wartawan veteran.


Sebelum pelancaran, saluran berita utama memberi laluan beberapa minit siaran mereka untuk menyiarkan rakaman langsung pentas yang gelap dan kosong di mana kereta itu, yang melengkung di belakang berharga separuh daripada kos kereta baru termurah, untuk dipertontonkan.


�Janji tetap janji,� kata Pengerusinya, Ratan Tata, ketika mengumumkan harga runcit 100,000 rupee (RM8,170) seperti dijanjikan lima tahun lalu, walaupun harga komoditi meningkat dan walaupun lawan mendakwa harga runtuh itu agak mustahil.


Bagi penyokongnya, ia akan mengubah pemilikan di India dengan membolehkan berjuta penduduk kelas pertengahan memiliki kereta selain mendatangkan kejutan ke dunia auto dengan kejuruteraan murah yang bakal ditiru di seluruh dunia.


Bagi penentang, ia akan mencetuskan mimpi buruk di negara yang sudah sesak dan mempunyai paras pencemaran terburuk.


Ketika Ratan mendedahkan spesifikasi kereta dan membandingkannya dengan inovasi seperti manusia pertama ke bulan, ramai di kalangan jemputan termasuk wartawan tempatan bertepuk tangan dan bersorak.


Beratus wartawan meluru ke arah kereta itu. Pengawal Tata mengelilingi kereta itu, merayu kepada jurukamera tidak mencalarkan cat barunya.


Tidak lama selepas itu, orang ramai pula mengambil peluang membelek kereta comel berkenaan.


�Ia sangat comel,� kata Urvashi Sitani, ahli perniagaan yang mengambil gambar dengan menggunakan telefon bimbit. �Saya fikir ia sangat popular bagi golongan muda. Tetapi, kereta ini melambangkan kewanitaan. Saya tidak dapat membayangkan seorang lelaki dilihat memandu kereta seperti ini.�


Beberapa meter dari situ, seorang wanita berdiri sambil membuat bantahan dengan mendakwa petani kehilangan tanah akibat rancangan kilang kereta Tata. �Ia mendapat subsidi dengan darah petani,� kata Anuradha Talwar.


Di luar auditorium, satu kontinjen aktivis Greenpeace berdiri dengan sepanduk dengan slogan seperti: �Kurangkan pelepasan CO2.� Namun kehadiran mereka tidak dihiraukan oleh rakyat yang berpusu-pusu mahu melihat kereta itu. - Reuters

No comments: