Tujuan

Rencana dalam blog ini ada hasil karya penulis penulis dari pelbagai sumber. Dikumpul dengan tujuan untuk memudahkan rujukan. Jika empunya rencana tidak bersetuju rencananya disiarkan dalam blog ini sila beri maklum dan rencananya akan tidak dipamerkan.

30 May 2007

13 Mei

Selamat membaca..........


oleh Datuk Raduan Taib (r_taib@yahoo.com), Gombak
AgendaDaily, April 27, 2005

Pengajaran dari dua peristiwa iaitu Pemerintahan Tanah Melayu selama empat belas hari oleh Pasukan Tentera MPAJA/Parti Kominis Malaya (PKM) atau Bintang Tiga dan Peristiwa 13 Mei 1969.

Ramai dikalangan generasi muda bangsa kita yang kurang mengetahui kedua-dua peristiwa tersebut dan implikasi mereka dalam perkembangan sejarah negara amnya dan sejarah orang Melayu khasnya


Peristiwa yang pertama ialah apabila Tentera Malayan People’s Anti Japanese Army (MPAJA), satu pertubohan Parti Kominis Malaya (PKM) atau juga dipanggil Bintang Tiga yang memerintah Tanah Melayu selama empat belas hari pada tahun 1945 iaitu jangkamasa dari Tentera Jepun mengaku kalah kepada Tentera Bersekutu pada 16hb Ogos 1945 sehinggalah Tentera British sampai kembali ke Tanah Melayu menubuhkan Kerajaan Tentera British empat belas hari kemudiannya

Dalam masa empat belas hari tersebut banyak orang Melayu yang dibunuh oleh Tentera MPAJA atau Bintang Tiga atas tuduhan bersubahat dengan Tentera Jepun. Kebanyakan mereka adalah bekas ahli pasukan polis yang ditubohkan oleh Jepun untuk menjaga keamanan di Bandar-bandar. Tentera Jepun memang anti kaum China .



Ini adalah lanjutan dari penaklukan negara China oleh Jepun dimana ramai orang China yang telah dibunuh terutamanya di Nanjing dalam apa yang panggil Massacre of Nanjing. Tentunya mereka tidak mempercayai orang China dan begitu juga orang China amat memusuhi Tentera Jepun.

Sikap permusuhan ini jugalah yang menyebabkan tunjuk perasaan besar-besaran anti Jepun di China baru-baru ini. Oleh itu, orang Melayulah yang majoritinya menganggotai Pasukan Polis Jepun di Tanah Melayu.

Jadi, bila Tentera Jepun mengaku kalah, maka berkeliaranlah anggota Bintang Tiga ke kampung-kampung mencari bekas polis tersebut yang kebanyakannya orang Melayu. Di kampung di mana saya dilahirkan yaitu Kampong Sungei Manggis, Kalumpang terdapat cerita-cerita yang sampai kepada kami bagaimana anggota Bintang Tiga ini mencari dan membunuh mangsa-mangsa mereka.

Mereka akan dibawa ketepi hutan dan disuruh menggali lubang. Kemudian mereka akan dihentam dengan belakang cangkul dan ditanam kedalam lubang yang sudah siap digali. Mungkin ditanam hidup-hidup. Sampai sanak saudara tidak tahu dimana mereka ditanam.

Boleh dikatakan perkara ini berleluasa di Selangor dan di negeri-negeri lain seluruh Tanah Melayu. Kita tidak tahu berapa banyak yang terbunuh dan cara-cara mereka dibunuh. Pakar-pakar sejarah perlu mengkaji peristiwa tersebut lebih terperinci kerana ia banyak mempengaruhi sejarah nasionalisme orang Melayu kemudiannya.

Oleh kerana yang membunuh ialah anggota Bintang Tiga yang kebanyakannya orang China dan mangsa mereka pula kebanyakannya orang Melayu, peristiwa tersebut telah bertukar menjadi pergaduhan antara kaum. Ramai orang Melayu yang bertindak balas terutamanya di Batu Pahat, Johor dan Sungei Manik, Teluk Intan, Perak.

Selepas peristiwa tersebut kemarahan orang Melayu kepada kaum pendatang mulai mendalam dan menebal. Mulai timbul semangat nasionalisme di kalangan orang Melayu.

Bila kemudiannya pihak British cuba memperkenalkan konsep Malayan Union yang menghapuskan sistem Raja-raja Melayu, penghapusan hak istimewa orang Melayu, dan pemberian kerakyatan dan hak samarata kepada semua kaum, ianya telah mendapat tentangan yang hebat dari semua lapisan orang Melayu.

Mereka telah berarak dan menunjuk perasaan di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru, Kuala Lumpur. Lalu akibatnya, lahirlah UMNO, parti yang menjadi tunjang Kerajaan Barisan Nasional pada hari ini

Peristiwa 13hb Mei 1969 pula adalah akibat dari perayaan dan sambutan kemenangan yang mengila dan berlebihan yang dilakukan oleh penyokong parti-parti pembangkang (Cina), apabila mereka menang banyak kerusi dalam dalam Pilihanraya Umum 1969, terutama di Selangor di mana Perikatan dan pembangkang menang sama banyak kerusi di Dewan Undangan Negeri.


Penyokong-penyokong parti pembangkang seperti Gerakan, DAP, dan Socialists Front telah berkeliaran di Kuala Lumpur dengan lori, kereta dan motosikal sambil berteriak dan menjerit-jerit “Melayu bodoh!”, “Melayu balik kampung!”, “Melayu sudah hilang kuasa!”, dan sebagainya.

Mungkin dalam penyokong-penyokong pembangkang itu ada anasir subversif dan kongsi gelap yang cuba memprokasi orang Melayu supaya negara kucar-kacir.

Tindakan provokatif pembangkang itu tidak di biarkan begitu saja oleh orang Melayu di Kuala Lumpur di kawasan seperti Kampung Baru, Kampung Keramat, Gombak dan Ampang.

Maka, berlakulah tindakbalas dan akhirnya menumpahkan darah dikalangan mereka yang tidak berdosa. Contohnya, orang yang membeli belah dan mereka yang menonton wayang di pawagam-pawagam di kawasan Chow Kit.

Kedua-dua peristiwa tersebut banyak mempengaruhi politik dan ekonomi orang Melayu. Peristiwa berdarah semasa Tanah Melayu diperintah selama empat belas hari oleh Bintang Tiga banyak membawa kesedaran kepada orang Melayu.

Ini kemudian menggembelingkan orang Melayu untuk bersatu menentang Malayan Union. British yang cuba menghakiskan keistiwaan pribumi kepunyaan mereka. Dan ia membawa kepada kelahiran UMNO itu sendiri.

Sementara Peristiwa 13 Mei 1969 pula menyedarkan orang Melayu mengenai ketinggalan bangsa mereka dalam bidang ekonomi yang tidak diperjuangkan dengan lebih tegas sebelum itu.

Lalu lahirlah Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang digubal semasa perintahan Perdana Menteri Tun Abdul Razak. Kemudiannya timbul konsep penubohan Masyarakat Perniagaan dan Perindustrian Bumiputra atau “Bumiputra Commercial and Industial Community” (BCIC).

Dengan DEB banyaklah anak-anak Melayu yang di hantar keluar negeri melanjutkan pelajaran mereka dalam berbagai lapangan professional untuk membanyakkan Orang Melayu dalam berbagai bidang professional seperti peguam, doctor, arkitek dan sebagainya.

Kakitangan kerajaan lebih banyak terdiri dari orang Melayu. Sebelum itu kakitangan kerajaan banyak terdiri dari kaum lain.

Pokoknya kedua-dua peristiwa tersebut banyak meninggalkan kesan kepada orang Melayu dan ini haruslah disedari oleh generasi muda Melayu sebagai pertunjuk kepada mereka dalam meneruskan perjuangan bangsa.

Dato Raduan Md Taib pernah menjadi Yang Dipertua Dewan Melayu Selangor dan Naib Presiden Dewan Melayu Malaysia. Beliau sedang membuat kajian dalam bidang keusahawan pada peringkat PhD.

Posted by Pesanan at 1:32 PM 0 comments Links to this post

Saturday, May 26, 2007
13 Mei 1969: Andaian Meleset Yang Dibukukan

Gambar di atas ialah dipiksi (depiction) satu kisah tersohor dalam sejarah Rom, yakni The Rape of the Sabine Women [i]. Gambar ini dan seterusnya adalah sekadar hiasan.

Urgggh! Malas ke tulang hitam rasanya saya nak buat kerja gratis (percuma) untuk UMNO dan sekaligus Kementerian Penyiaran. Kerja percuma untuk Menantu Dolah dan Zainuddin Maidin.

Tetapi apakan daya, kedua-dua institusi itu sudah terlalu uzur untuk berfikir (yang pertamanya berusia 60 tahun, dan yang keduanya sudah 50 tahun). Sepatutnya salah satu atau kedua-dua institusi ini yang menjawab dan membetulkan fakta. Tetapi malangnya kedua-dua membisu. (Mungkin bisu beragenda dan/atau atas arahan dari seberang Selat Tebrau).

Oleh kerana saya anggap memperbetulkan, menentang perbuatan merubah sejarah negara itu satu fardhu kifayah, dan kerana saya nampak tiada Melayu lain mahu ke depan, maka biarlah saya cuba menegur perbuatan bathil itu.

Menurut seorang apologist (tukang perbetul cerita) pengarang buku “13 Mei” [1], rumusan pengarang ialah Al Marhum Tun Abdul Razak mencetuskan rusuhan 13 Mei dalam membolehkan satu coup de tat dari Al Marhum Tunku Abdul Rahman. Nauzubillah! Zalimnya tuduhan.

Tetapi sebelum kita mengupas kezaliman itu, ada baiknya kita menafsir apakah dorongan intelektual yang merasuk pengarang untuk memutar belitkan sejarah. Apakah persoalan besar yang ingin dijawab, hingga ada pihak “wang besar Cina” yang sanggup menaja pengarang bermentelaah di London selama tiga bulan untuk menggali, mengorek kononnya arkib lapuran perisikan Brtish yang telah dibatalkan palang rahsia tentang 13 Mei?

Seorang Arab (Islam?) sedang dibelasah oleh sekumpulan bangsa Kulit Putih semasa rusuhan anti-Islam di Australia dua tahun lepas.

Setepatnya, berikut ialah hasrat dan niat pengarang buku “13 Mei” seperti yang yang selokakan oleh seorang apologist bagi pihak pengarang [2].

Thesis utama Dr Kua dalam bukunya Mei 13 adalah untuk menyebarkan rancangan dan konspirasi Tun Abdul Razak dan Harun Idris yang ingin merancangkan koup de tat supaya memulakan NEP dan isu-isu ketuanan Melayu. Ini bermaksud tanpa rancangan sedemikian, peristiwa Mei 13 akan dapat dikawal dengan bantuan polis. Mungkin hanya kes-kes terpencil mati 1-2 orang saja yang akan berlaku. Ini akan dapat dikawal dengan serbuan polis yang tidak berat sebelah.

Soalnya bukan siapa salah. (Cewah cewah, tak perlu tanya siapa salah). Memang susah nak ditentukan siapa yang marah, siapa yang memulakan perbalahan. (Hak alahai sonang nya justifikasi intelektul. Jangan pertikai salah siapa, ianya, awak semua kena percaya cakap saya, salah Tun Razak). Kalau sekarang terdapat rakyat Melayu yang terbaca blog di internet dan memulakan rusuhan, tidak pun dapat dikenalpasti yang saudara Rudin yang bertanggungjawab (Wow, berpengaruhnya Rudin X! Langsung tak sangka). Thesis Dr Kua bukan nak salahkan siapa yang marah dulu. (Oh, jangan salahkan Cina hina dan caci Melayu. Siapa yang beri lesen dan permit tu?). Thesis Dr Kua nak kenalpasti kenapa polis dan tentera tidak dapat kawal peristiwa 13 Mei tetapi sebaliknya menggalakkan peristiwa ini. Dan apakah sebab-sebab dan konspirasi disebalik kabir.

Perhatikan dalam sedutan karangan di atas, perkataan dalam italic ialah komentar Rudin X akan penulisan apologist, manakala perkataan yang digelapkan (bold) ialah kononnya nawaitu si pengarang buku mengikut cakap apologist beliau.

Alaaaaaahai. Kalau setakat nak tahu mengapa pasukan tentera ketika itu dilihat “memihak” dan nampak seperti tidak bertindak mengawal keadaan, jawapannya bukan berada di London. Jawapannya bukan terletak pada tafsiran jaundis (berat sebelah) oleh perisik British/Australia di Malaysia.

Jawapannya terletak pada budaya dan semangat setiakawan, esprit de corp tentera.

Semangat setiakawan yang sama telah mendorong tentera Amerika melakukan My Lai Massacre di Vietnam [3]. Budaya dan semangat setiakawan yang nendorong askar Amerika membantai umat Fallujah di Iraq [4]. Semangat setiakawan yang mendorong tentera British yang didewa-dewakan oleh bangsa Cina Malaysia melakukan penyembelihan Cina beramai-ramai di Batang Kali.[5]

Budaya dan semangat yang sama wujud di kalangan semua askar di seluruh dunia, malah juga ada di kalangan soldadu Angkatan Tentera Singapura.

Mentaliti membalas dendam terhadap apa yang mereka fikir penganiayaan ke atas salah seorang dari kalangan mereka.

Di Malaysia, sebilangan Askar Melayu Di Raja telah tompang mengamuk sama dengan Melayu-melayu lain pada 13 Mei 1969 dan sehari dua berikutnya. Sebab?

Sebab pada malam 11 Mei, seorang askar Melayu berpangkat Leftenan (Leftenan Muda mengikut sesetengah versi) bersama tunangnya (isterinya) telah mati dibelasah beramai-ramai oleh segerombolan Cina yang sedang berdemonstrasi sebaik saja mereka keluar menonton wayang di Panggung Federal. Dan mengikut sesetengah versi cerita, mayat mereka kemudiannya diseret dengan motorsikal sekeliling kawasan Chow Kit.

Cerita ini dalam beberapa versi yang mengerikan, dengan lokasi kejadian yang sedikit sebanyak berbeza (ada versi Panggung Rex dan Jalan Petaling), tetapi dengan jalan cerita yang sama – seorang pegawai askar mati dibelasah Cina ketika keluar dari panggung wayang.

Itu puncanya sejarah melihat pihak pentadbiran negara gagal mengawal rusuhan – keadaan memang sudah tidak terkawal lagi. Cerita berkumpul Melayu di rumah Datuk Harun Idris Menteri Besar Selangor ketika itu adalah kemudian dari cerita ini. Malah cerita inilah catalyst atau pemangkin berkumpulnya Melayu di Kampong Bharu.

Pembaca boleh mensohihkan cerita yang saya bawa ini dengan bertanya kepada siapa juga Melayu yang masih hidup dan mempunyai pengalaman “dekat” dengan peristiwa 13 Mei.

Untuk mendapatkan corroboration (keselarian) tentang cerita saya ini, sila klik dan lawat blog ini [6].

Jika pengarang buku “13 Mei” jujur dan tiada niat lain, pengarang tidak perlu cari penjelasan di London. Carilah penjelasan dalam rekod lapuran polis di Balai Campbell (Dang Wangi). Atau kalau tidak pun, cari dalam rekod semboyan (telex) lapuran kejadian jenayah berat di Bukit Aman untuk malam tersebut. Tidak perlu bersusah payah ke London.

Nah tuan/puan. Dalam hal tercetusnya rusuhan 13 Mei, puak chauvinis Cina telah tersilap langkah dengan membunuh seorang pegawai Askar Melayu. Yang mana ekoran itu, yang selain dari berjaya membakar kemarahan orang Melayu dengan perarakan besar-besaran menang pilihan raya, askar Melayu telah turut marah. Dan sebelum tuan/puan atau sesiapun chauvinis China menuduh Askar Melayu yang terlibat dalam 13 Mei itu campur tangan dalam politik negara, maka di sini saya sanggah -- penglibatan mereka adalah soal hati. Noktah.

Bila segerombolan askar mengamuk, tuan/puan fikir Tun Razak boleh kawal? Ingat polis boleh kawal? Lagikan seorang laskar kena tangkap polis pun, askar satu batalion sanggup rempuh dan serang balai polis, inikan pula mengawal gerombolan askar yang sedang marah dengan bersenjata lengkap.

Ingat kisah “Prebet Adam” yang mengamuk di Chow Kit dengan raifel M16 nya? Langsung mencetuskan Operasi Lalang? [7] Itulah mentaliti dan jiwa seorang askar Melayu sebagai pedoman. Siapa yang selesaikan insiden dan pujuk Prebet Adam menyerah diri? Dr Mahathir? Polis? Tidak. Pegawai Pemerintah Prebet Adam kena turun padang dan berdepan dengan muncung raifel Prebet Adam.

Nasib kamu lah chauvinis Cina. Dengar lagi hasutan sahabat handai dan saudara mara kamu dari Singapura! Kamu sudah pijak ekor ular. Kamu kena patuk. Kamu dah kejutkan harimau tidur. Kamu kena baham. Sudah itu kamu tuduh Tun Razak jahat. Kamu tuduh 13 Mei disengajakan kerana agenda nak lancarkan DEB. Kaudu sungguh hati perut kamu.

Kencing dalam tempurung bulu dan cerminkan muka kamu di situ dulu. Sesudah itu carilah salah Melayu.

Dah tu kini kamu orang cuba menjadi revisionist sejarah pula?

Posting ini juga boleh dibaca di laman Boneka, Penyu & SPR.

Posted by Rudin X at 11:19 PM 2 comments Links to this post

Buku “May 13”, Singapura dan Neo-kolonialisma

Buku "May 13" agak berlainan dari proses ilmiah biasa. Ianya seolah-olah tulisan yang mempunyai pre-set rumusan dan kesimpulan [1], serta mempunyai niat provokasi [2]. Bila diambilkira latarbelakang penulis Dr Kua Kia Soong [3] dan senario semasa, kehadiran buku ini bukan secara kebetulan.

Kesunyian media Melayu terhadap buku ini memusykilkan. Adakah tiada langsung yang terbuka ijab dan mata hati untuk menyedari konspirasi ini? Adakah tiada langsung suara hati yang prihatin kepada kesejahteraan antara kaum? Mungkinkah "elegant silence" untuk menutupi kepincangan diri seseorang telah dipaksa ke atas yang lain?

Pencemaran Sejarah

Buku tersebut memajukan hipotesis bahawa Tun Abdul Razak ("Tun") merancang rusuhan kaum agar darurat diisytiharkan untuk rampasan kuasa kononnya bagi mengetengahkan kepentingan kelas kapitalis Melayu baru.

Asas hipotesis bagaikan konspirasi kerjasama antarabangsa bila diamati sumber rujukan yang merupakan laporan berita wartawan asing, dispatch rahsia kedutaan asing, dan tumpuan rujukkan kepada yang sehaluan pemikiran. Sumber rasmi dan maklumat dari orang Melayu yang digunapakai sebagai rujukan amat sedikit.

Penggunaan terma-terma seperti "class struggle", "capitalist class", "state capitalism" dan "state apparatus" memberi gambaran Dr Kua mengambil pendekatan Marxisma [4]. Adakah pendekatan tersebut sesuai untuk masyarakat dan sejarah tempatan? Bukankah penumpuan Tun kepada pembangunan luar bandar jelas untuk membasmi kemiskinan?

Buku ini hanya mengadudombakan Tunku Abdul Rahman ("Tunku") dengan Tun dalam sejarah [5]. Siapa tidak sedar Tunku telah di ikonkan oleh pihak tertentu sebagai lambang dan conscience kesamarataan antara kaum. Tuduhan coup d’etat akan menggambarkan Tun sebagai kapitalis yang tamak dan rasis.

Tuduhan terhadap Melayu begitu ketara – pemimpin Melayu, askar Melayu, polis Melayu, dan "gangster" Melayu kononnya [6]. Intipatinya Melayu saja yang salah.

Bagi menjana tuduhan, buku ini hanya mengambilkira persekitaran dua tiga hari sebelum dan beberapa bulan selepas peristiwa [7]. Padahal sejarah perhubongan kaum di Tanah Melayu bermula dengan immigrasi abad ke 19. Dr Kua sengaja in-denial kepada perkembangan politik beberapa tahun sebelum itu.

Singapura Dalang 13 Mei 1969

Dari tahun sebelum kemerdekaan hingga 1962, semangat kerjasama kaum perikatanisma telah diterima baik oleh rakyat. Keadaan mula berubah dengan kehadiran Singapura yang menjadi ahli Persekutuan Malaysia pada September 1963 atas syor Tunku.

Kehadiran Lee Kuan Yew ("LKY") dan PAP dengan slogan "Malaysian Malaysia" dalam politik Malaysia meniup api perkauman [8], kononnya memperjuangkan kesamarataan kaum. Perkara taboo berkaitan orang Melayu dilanggar. LKY melampaui hingga mempersoalkan status Melayu sebagai kaum asal Tanah Melayu di Parlimen.

Padahal perkara-perkara ini telah dipersetujui dalam tawar menawar untuk menerima kaum immigren yang bermastautin sebagai warganegara. Ini menimbulkan reaksi marah dari orang Melayu yang begitu kekurangan serba serbi dan menganggap kaum immigren memungkiri janji yang telah dinobatkan dalam Perlembagaan.

Sejak kehadiran Singapura, perhubongan antara kaum menjadi tegang [9] dan rusuhan antara kaum mula berlaku. Sebelum 13 Mei 1969, dua peristiwa yang ketara - rusuhan kaum Singapura pada Julai 1964 dan peristiwa hartal Pulau Pinang pada November 1967 [10].

Pada Mei 1965, Singapura menjadi tuan rumah mesyuarat pertama gabungan "Malaysian Solidarity Convention". Konvensyen itu menyatupadukan parti-parti pembangkang dari kaum tertentu di bawah slogan "Malaysian Malaysia."

Tun Tan Siew Sin dilaporkan Utusan Melayu bulan Julai 1965 mengkritik "Malaysian Malaysia" sebagai usaha menjadi "juara orang Cina" dengan membangkitkan kemarahan keatas orang Melayu. Menyedari bahaya kehadiran LKY dan PAP, Tunku berpatah dari keputusannya dan menendang Singapura keluar pada tahun Ogos 9hb, 1965.

Tindakan Tunku tidak meredakan keadaan kerana isu perkauman sudah ada momentum hingga menjadi tajuk hangat kempen pilihanraya 1969. Akibat sentimen ini, prestasi MCA dan penguasaan Perikatan dalam Parlimen dan Dewan-Dewan Undangan Negeri terjejas selepas pilihanraya tahun 1969.

Pembangkang menjadi "mabuk kemenangan" hingga meraikan perarakkan dengan menghina orang Melayu. Inilah pencetus reaksi amuk dari orang Melayu, bukannya konon komplot UMNO [11] [12] .

Kalau mahu ikhlas membicarakan sejarah, janganlah berpileh-pileh. Sejarah tidak boleh diputarbelit (spin) [13] [14] kerana ia berasaskan kebenaran. Peristiwa Mei 13 jelas bukan peristiwa berasingan seperti yang diunjurkan oleh Dr Kua tetapi berpunca dari perasaan tidak puas hati yang dikipas untuk membakar dan merebak. Peranan Singapura di sebalik tabir tidak boleh dinafikan.

Dendam Singapura dan Anasir Neo-Kolonialisma

Tun Dr Mahathir ada berpesan dan penulis sedut dari karangan beliau berjodol "Cermin Perjuangan Bangsa Malaysia" dalam buku "Patriotisme Malaysia, Penangkis Neo-kolonialisme (2005)" di bawah:

Neoimperialisme menjelma dalam pelbagai bentuk dan rupa. Ia boleh menjelma dalam membentuk "aggression" dan peperangan secara terus-menerus. Ia juga boleh menjelma dalam membentuk "subversion" yang halus dan secara tidak langsung. Sebab itulah dunia hari ini sedang menyaksikan berbagai-bagai percubaan oleh segolongan bangsa Eropah untuk menakluki sesebuah negara, secara langsung atau tidak langsung. Oleh itu, kalaulah bangsa Eropah tidak mencerobohi negara kita dengan kekerasan, ini tidak bermakna mereka tidak berusaha meracuni pemikiran kita, melunturkan budaya kita, mencemarkan agama kita dan mengadudombakan lain-lain aspek kehidupan yang membabitkan keselamatan, keamanan dan kesejahteraan bangsa Malaysia.

Dendam Singapura terhadap Malaysia tidak pernah luput. Kini mereka lebih kuat dan kuasa neo-kolonialis barat yang bias terhadap Islam menyebelahi mereka. "Barbarian" sudah menunggu di pintu gerbang dan kuda "trojan" sudah masuk kota. Tinggal menunggu masa sahaja.

Beberapa persamaan antara tahun 1969 dan keadaan sekarang telah timbul. Isu-isu mengenai orang Melayu – hak keistimewaan, bahasa, pendidikkan, agama, tindakan afirmatif dan lain-lain – kini hebat dipersoalkan. Pengaruh luar dilihat memainkan peranan dengan bantuan disalur dari dana, Yayasan dan NGO tertentu.

Orang Melayu, khususnya kaum menengah dan peniaga, mengeluh dengan pentadbiran sekarang yang lemah serta mengamalkan polisi-polisi reform dan pengurusan ekonomi yang regresif. Kalau dahulu LKY menggelar Tunku sebagai "…silly old man" kerana sikap baik hati dan adilnya, pemimpin kini benar-benar demikian. Ia begitu cuai dan naif hingga dimanipulasi oleh kaum muda sekelilingnya yang bertuan yang lain.

Mereka serta orang-orang tertentu berperanan untuk mempertingkatkan hubungan baik dengan Singapura. Kini pengaruh Singapura dalam ekonomi, pentadbiran, politik, dan media sudah dirasai. Hanya menunggu pelaburan Singapura untuk mengukuhkan.

Padahal negara-negara jiran lain sudah menyedari reputasi Singapura sebagai jiran yang opportunis dan memperjuangkan kepentingan barat. Yang anih juga, sebahagian kaum bukan Melayu menyambut kemasukkan mereka. Ada dikalangan orang Melayu membisu takut walaupun menyedari bahayanya.

Rumusan

Kehadiran buku "May 13" dan banyak buku-buku yang mahu mengubah sejarah mutakhir ini tumbuh bagaikan cendawan. Buku-buku ini memberi gambaran yang baik akan pendekatan pemerintahan dan pendirian Singapura. Yang nyata, buku ini boleh mengipaskan perasaan tidak puas hati dikalangan kaum bukan Melayu dan cuba meraih simpati dari orang dan anak Melayu berpendidikkan barat yang agak liberal [15] [16].

Apakah reaksi orang Melayu terhadap serangan-serangan kepada kedudukkan mereka? Adakah orang bukan Melayu termakan dengan dakyah sedemikian? Adakah pertempuran kaum akan berulang kembali? Muga kewarasan fikiran mendahului.

Posted by Husin Lempoyang at 9:52 PM 0 comments Links to this post

Wednesday, May 23, 2007
TranungKite Berkata Menghapuskan Justifikasi DEB


Pihak Anti DEB Mahu Menghapuskan 13 Mei Sebagai Justifikasi DEB

May 19, 2007
Oleh Ahmad Hadeed

Kita telah mendengar usaha satu badan research ASLI cuba menukar statistic equity pegangan orang Melayu bagi menjadikan DEB tidak relevant. Itu adalah serangan pertama dan gagal. Sekarang terdapat serangan kedua keatas DEB yang menjadi tunjang pembangunan orang Melayu selepas ketinggalan dalam perlumbaan ekonomi. Ianya dalam bentuk memutarbelit fakta sejarah. Peristiwa 13 mei di katakan akibat agenda peribadi. Apabila 13 Mei bukan tercetus akibat tidak puas hati orang Melayu terhadap pegangan equity orang asing maka keseluruhan sebab itu melaksanakan DEB tersungkur. Usaha ini cerdik tetapi jahat dan penuh konspirasi.

DEB sudah menjadi kebencian yang memuncak kepada mereka yang tidak suka melihat orang Melayu dapat menguasai kehidupan ekonomi mereka.

Sebabnya senang saja. Apabila orang melayu berjaya berdikari dalam ekonomi maka bangsa lain terpaksa bersaing dua kali ganda untuk bersaing dengan orang Melayu. Puak anti DEB menggunakan berbagai cara bagi menghancurkan DEB sama sekali.

Banyak cara telah dan akan digunakan oleh kumpulan anti DEB untuk mengagalkan dan menhapuskan DEB.

Kerajaan malaysia telah menetapkan satu percentage equity sebagai matlamat pencapaian yang boleh di ukur. 30 peratus adalah target DEB untuk orang melayu . Bagi mereka yang mahu memonopoli ekonomi Malaysia, satu peratus pun menjadi ancaman bagi mereka yang penuh dengan sikap KIASU .

Apabila Maybank ingin menolong firma guaman orang melayu, mereka melaung sekuat kuat protest, menuduh diskriminasi dan rascist. GLC pun tidak disenangi malah semua perkara yang akan menaikan taraf ekonomi dan politik orang Melayu di anggap sebagai ancaman bagi puak ini. Yang celakanya ada orang melayu yang sudah merasa hebat , turut melaung slogan yang sama. Ya , mungkin Melayu ini sudah oleh bersaing di sebarang pasaran dunia akibat harta korupsi nenek moyang mereka tetapi kita memikirkan majoriti orang Melayu yang masih terhimpit dalam cengkaman kemiskinan dan diskriminasi ekonomi oleh pihak pendatang asing. Cuba bayangkan kalau segala agen pengedar sudah di monopoli oleh satu kaum maka macam mana kah orang melayu mahu berniaga runcit.

Sekarang setelah gagal usaha menggunakan statistic equity orang Melayu untuk memberi hujah DEB telah tercapai dan patut di bubr , mereka menggunakan fakta sejarah pula untuk menghapuskan DEB. Semua telah bersetuju bahawa DEB perlu untuk memberi economic equality atau kesaksamaan ekonomi kepada berbagai kaum termasuk orang melayu dan yang berlakunya kaum cina menguasai hampir 70 peratus equity economy Malaysia. Mengikut falsafah DEB , menolong golongan yang lemah untuk mencapai equity yang di tetapkan (30 peratus bagi melayu) akan mengurangkan risiko berlakunya rusuhan kaum saperti 13 Mei yang mengorbankan nyawa dan harta.

Sekarang pihak anti DEB tidak berani mempersoalkan tentang DEB tetapi sebaliknya mereka mempersoalan punca tercetusnya DEB. Target mereka sekarang ialah menyerang fakta sejarah 13 Mei. Apabila gugurnya fakta sejarah 13 Mei maka terhapus lah sebab perlunya DEB. Cerdik ... ya ... memang cerdik dan cunning, tetapi mereka ini jahat , hati busuk dan penuh konspirasi.

Sekarang cara puak anti DEB menghapuskan fakta 13 Mei ialah dengan mentafsirkan peristiwa 13 Mei mengikut agenda mereka - 12 Mei ditafsir sebagai krisis peribadi bukannya krisis ekonomi akibat tidak puas hati satu kaum terhadap kaum yang lain selepas merdeka. Apabila peristiwa 13 Mei di baca sebagai hanya krisis biasa maka DEB tidak ada sebab di teruskan kerana tidak ada bukti sejarah yang menyokong bahawa tanpa DEB keselamatan Malaysia akan terancam.

Itulah usaha tanpa henti mereka yang ingin melemahkan ummat islam di Malaysia. Bukan saja kes murtad di bela oleh mereka, kes DEB dan 13 Mei pun di persoal. Saya merasakan bahawa target mereka seterusnya ialah mempersoalkan sistem beraja dan islam agama rasmi yang menjadi halangan mereka yang ketiga untuk terus menguasai Malaysia.

Saya tak tahu di manakah pemuda UMNO, pejuang Melayu, tokoh Melayu yang penuh mulut melaungkan mereka wira apabila setiap bulan orang melayu di asak dan ugama mereka di hina. Mungkin mereka ini bukan pejuang yang sebenar tetapi pejuang hanya untuk perut melayu mereka.

Posted by Pesanan at 2:18 PM 6 comments Links to this post

Apa Yang Mereka Mahu Sebenar?


Perkara yang menjadi saya amat terkilan sekali dengan penerbitan Buku “May 13” adalah lakaran racis dan bolot yang melulu dan stereotaip terhadap usaha pemimpin lepas untuk membetulkan legasi yang telah dibawa oleh British.

Sikap “Xenophobic Ethno-centric”

Kalau dikaji sejarah negara ini, persoalan dan perjuangan penulis buku ini, Dr Kua Kia Soong terhadap kedudukkan keistimewaan Melayu, bahasa Melayu, agama Islam, dan lain-lain hak-hak legal dan warisan sejarah orang Melayu bukan perkara baru. Slogan politik “Malaysian Malaysia” bukan slogan baru tapi berakar umbi pada slogan cetusan Tan Cheng Lok “Malaya for Malayan” pada 1930an, di kemuncak polisi immigrasi tanpa had British.

Sekolah Cina yang diperjuangkan dengan gigih oleh Dr Kua Kia Soong, penulis buku ini pun asalnya sekolah sukatan pelajaran negeri Cina yang dibenarkan oleh British untuk memenuhi keperluan pelajaran anak-anak immigren untuk pulang kembali. Mengapa sudah jadi rakyat pun mahukan legasi pelajaran immigren?

Adakah tujuan kononnya perjuangan kemanusiaan sejagat SUARAM membawa kepada pembangunan negara (nation building)? Biar saya katakan rekod beliau menunjukkan sebagai seorang “xenophibic ethnocentric”.

Yang Bangkit dan Yang Apathy

Ingin saya seterusnya memetik rencana tulisan Dr Nordin Kardi, bekas Pengarah Biro Tatanegara dan kini Naib Canselor Universiti Utara Malaysia (UUM) dari Utusan Malaysia yang diterbit dalam lingkungan tarikh Mei 13hb, 2007 baru-baru ini. Rencana bertajuk “Fahami pemberian orang Melayu” ini saya “potong dan tampal” dari rakan blog rakan karib saya, Biggum Digmannsteinburg.

Menurut Dr Nordin, “kebelakangan ini pelbagai pihak semakin kerap membangkitkan isu kaum di Malaysia”. Katanya, beliau sering mendapat kata-kata “sinis menyebut kata-kata ‘inilah demokrasi acuan Malaysia’. Kata-kata yang merujuk bahawa demokrasi Malaysia ialah demokrasi mengikut tafsiran nafsu Melayu.”

Satu perkara yang menyedihkan mutakhir ini yang saya lihat amat ketara dalam kepimpinan UMNO yang ada adalah sikap takut-takut pemimpin Melayu yang ada, Perkara ini ketara sekali dikalangan pemimpin Melayu dalam Parti Keadilan Rakyat dan sesat dalam naivety pemikiran liberal masing-masing. Saya memetik tulisan Dr Nordin berikut:

Pemimpin-pemimpin Melayu terutamanya sangat defensif dalam menguruskan masalah kepentingan kaum ini. Kadangkala di Parlimen, ahli-ahli Yang Berhormat Melayu di pihak kerajaan seperti begitu ofensif dalam serangan balas mereka atas tuduhan perkauman. Namun, nyata tindakan ofensif itu pun hanya merupakan sebahagian daripada strategi defensif.

Seperti ada rasa bersalah di kalangan pemimpin Melayu setiap kali bercakap mengenai kepentingan etnik sehingga ruang rundingan kepentingan Melayu terutamanya tidak begitu terbuka, sebaliknya perlu ‘diseludup’ dengan cara lain. Pemberian terhadap orang Melayu secara terbuka ditakuti akan dilihat sebagai tindakan diskriminatif.

Permasaalahan kaum yang berlaku pada 13 Mei 1969 berakar umbi dari amalan “pecah dan perintah” British yang menyebabkan rakyat berbilang kaum terpisahkan antara satu sama lain melalui bahasa, pekerjaan, ekonomi, penempatan, dan kekangan lain-lain. Dari situ timbul jurang perbezaan dan syak wasangka yang amat mendalam antara satu kaum dengan satu kaum yang lain.

Tuan Razak Selayang Pandang

Berbalik kepada perkara pembangunan negara, saya bersyukur dapat diperingatkan jasa arwah Tun Abdul Razak oleh Tengku Tan Sri Razaleigh bin Hamzah pada Mac 30hb, 2007 baru-baru dalam ucapannya bertajuk “Pemikiran dan Visi Tun Abdul Razak dalam pembinaan negara-bangsa Malaysia merentas semadan etnik” di Universiti Malaya. Langkah-langkah strategik Tun Abdul Razak begitu berkesan dalam usaha “nation building” dalam aspek pendidikkan, ekonomi dan sosial .

Tun Abdul Razak telah mengenalkan juga satu pembaharuan politik menerusi pembentukkan politik berideologi mesyuarah dan kesepakatan antara kaum yang diamalkan Barisan Nasional. Sehingga hari ini, belum kedapatan lagi formula dikalangan parti-parti pembangkang, melainkan khusus untuk menghadapai pilihanraya. Kini kata Dr Nordin:

Frasa popular yang dilemparkan kepada kerajaan semasa ialah bahawa kerajaan perkauman kerana dibentuk oleh gabungan parti utama yang berasaskan kaum – UMNO, MCA dan MIC. MCA dan MIC selalu dimomok sebagai parti bukan Melayu yang yang tunduk dan menjadi alat kepada UMNO untuk menegakkan kepentingan Melayu.

Ungkapan Clinton, Its The Economy, Stupid

Kecaman terhadap orang Melayu sudah begitu lantang hinggakan pelbagai tomohan telah ditimbulkan, tulis Dr Nordin:

Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang diasaskan selepas Peristiwa 13 Mei, yang menekankan sasaran penyertaan Melayu sebanyak 30 peratus dalam semua sektor untuk tempoh 20 tahun (1970-1990) adalah ibu kepada segala dasar ‘jahat’ perkauman UMNO.

Orang bukan Melayu dilihat sebagai telah berkorban selama 20 tahun untuk membiarkan orang Melayu merebut segala peluang ekonomi, pelajaran, sosial dan sebagainya. Oleh yang demikian sebarang usaha melanjutkan sasaran itu selepas 1990 adalah suatu usaha diskriminasi yang menzalimi kepentingan kaum lain.

Pemimpin UMNO selalu mempertahankan keputusan-keputusan berkaitan kaum dengan mengulang-ulang cerita kontrak sosial yang telah lama. Ini berterusan sehingga mata masyarakat Malaysia, lebih-lebih lagi mata asing (mungkin dengan minat tertentu), melihat seolah-olah benar kaum Melayu terus menerus mendapat laba selepas kontrak itu, sementara kaum lain sentiasa memberi.

Orang Melayu sudah tidak memberi lagi selepas 1957! Orang Melayu menerima subsidi, orang Melayu membolot kuasa, orang Melayu kaum penerima!

Melayu dipersoalkan pula:

Bilakah orang Melayu memberi? Besar sangatkah pemberian orang Melayu itu
kepada kaum lain sehingga kaum lain terpaksa membayarnya kembali tanpa
kesudahan? Tambahan pula kontrak itu bukan dibuat oleh generasi pelbagai
kaum sekarang. Dia buatan orang dahulu, mengapa orang sekarang harus terus
membayarnya? Benarkah?

Ikatan Janji Sudah Dinobat, Sama Bersepakat

Mungkin mereka sudah lupa, Dr Nordin memperingati hadiah paling berharga sekali:

Memang pada tahun 1955, dua tahun sebelum merdeka, orang Melayu telah menghadiahkan sesuatu yang sangat berharga kepada kaum lain. Biasanya, orang
akan cepat menyebut bahawa hadiah besar kepada kaum lain itu ialah kerakyatan.

Satu rangkap biasa dalam pantun Melayu ada menyebut “orang memberi kita merasa.”

Dengan pemberian kerakyatan dan perjanjian yang sudah dinobatkan dalam Perlembagaan, sebagai rakyat mereka bebas untuk mengumpul dan memiliki harta & tanah, mengamalkan bahasa, kebudayaan, dan ugama mereka, dan mereka berhak memilih wakil ke Parlimen.

Namun, ada yang tidak bersyukur dan sengaja berdalih:

Itu pun kata mereka kerana pembesar Melayu dipaksa oleh Inggeris. Tidak ada pilihan. Namun demikian, saya lebih cenderung mengatakan hadiah besar itu bukan kerakyatan sebaliknya hadiah selepas kerakyatan itu diperoleh. Jangan lupa, hal ini tidak semestinya terjadi jika keputusan sedemikian tidak dibuat orang Melayu.

Mudah mereka terlupa atau sengaja lupa? Atau mereka tidak faham?

Apakah perkaranya? Perkaranya ialah kerusi pilihan raya. Pada tahun 1955 itu
diadakan pilihan raya dan orang bukan Melayu hanya mempunyai majoriti di dua
konstituen. Namun demikian Almarhum Tunku Abdul Rahman telah memutuskan
supaya orang bukan Melayu diberikan 17 kerusi. Lima belas untuk MCA dan dua
untuk MIC.

Segolongan pemimpin UMNO meninggalkan UMNO kerana hadiah yang terlalu
mewah ini. Namun, rupanya orang Melayu.

Kebanyakan pun bersedia merestui pemberian hadiah ini. Keputusan pilihan raya itu menunjukkan orang Melayu memangkah untuk berwakilkan bukan Melayu di kesemua tujuh belas konstituen itu. Maksudnya, keputusan itu bukan lagi keputusan Tunku berseorangan. Orang Melayu berani meletakkan kepercayaan dengan berwakilkan bukan Melayu untuk memperjuangkan kepentingan mereka.

Masih Berdalih

Kata mereka, Nordin menulis:

Itu dahulu. Sekarang bagaimana? Demikian lanjutan perbualan ahli politik generasi muda. Jawapannya tetap serupa. Semenjak pilihan raya 1955 itu UMNO secara berterusan memberikan konstituen majoriti Melayu kepada bukan Melayu. Jika tidak demikian semangatnya, MIC boleh dikatakan tidak akan diberikan satu kerusi pun.

Cuba perhatikan hadiah UMNO kepada orang calon bukan Melayu dalam pilihan raya terbaru iaitu tahun 2004. Ong Ka Ting, Presiden MCA menang di P165 Parlimen Tanjung Piai, Johor yang pengundi Cina hanyalah 40.14 peratus berbanding dengan pengundi Melayu 53.02 peratus. Kawasan itu boleh diyakini
sebagai kawasan selamat menang kepada Ong.

Naib Presiden MCA, Ong Tee Kiat menang di P100 yang pengundi Cina hanyalah 42.56 peratus berbanding pengundi Melayu 51.42 peratus. Demikian juga dengan pemimpin MCA yang lain bergantung kepada undi Melayu seperti Chor Chee Heung di Alor Star (58.43 peratus), Lim Bee Kau, di Padang Serai (52.51), Tan Kian Hoe di Bukit Gantang (62.95), Yew Teong Lock di Wangsa Maju (52.67), Wee Ka Siong (55.26), Kerk Choo Ting di Simpang Renggam (54.29) dan Ling Ban Sang di Tebrau (51.09).

MIC pula mendapat konstituen yang majoriti pengundinya adalah Melayu di Hulu Selangor untuk Palanivel (50.50 peratus Melayu berbanding pengundi India hanya 19.04 peratus) dan Vigneswaran (50.05 peratus Melayu berbanding pengundi India
hanya 27.30 peratus.

Tak Bolehkah Cari Makan Sama-Sama

Perkara yang amat kuat dipersoalkan sehingga tuduhan konspirasi coup d’etat disebalik persitiwa 13 hb Mei adalah ekonomi. Kata klise, hidup dan mati orang Tionghua hanya memikirkan dan mengejar duit dan harta. Adakah mereka berhasrat dengan kiasu untuk membolot tanpa kekangan? Mungkin tidak dirancang begitu.

Siapa tak tahu bahawa mereka memang boleh bersaing? Mereka mahu amat memperjuangkan ekonomi laisse fairre atau ekonomi bebas. Bagi mereka yang sudah maju kehadapan, bermodal dan rangkaian tertutup (exclusive networking) yang tidak lut, tahap competitive advantage mereka sudah teramat jauh di hadapan. Apa lagi dengan diskriminasi yang tiada undang-undang untuk membendung?

Padang permainan ekonomi bukan bagaikan liga bola Inggeris yang membahagikan mengikut Premier League, Divisyen Satu, Dua dan seterusnya. Orang Melayu memang sudah menunjukkan peningkatan, tapi permainan catch-up tidak boleh menyaingi kadar pertumbuhan mereka.

Itu pun Dato Nordin menulis:

Dalam konteks ekonomi pula adakah benar orang Melayu sahaja yang menerima sedangkan kaum lain sentiasa memberi? Orang berniaga atau orang yang mempelajari pengajian perniagaan akan faham bahawa dalam sesebuah ekonomi setiap ahli masyarakat menyumbang kepada pertumbuhan.

Tentulah tidak munasabah mengatakan Melayu hanya sebagai penerima sedangkan mereka setiap hari berurus niaga dan berperanan sebagai pengguna yang berbelanja.
Baik DEB mahupun Dasar Pembangunan Negara (DPN) memang ada memperuntukkan bajet negara atas nama Melayu. Contohnya Felda. Majoriti penerokanya ialah Melayu.

Namun demikian, jika katakan kawasan Felda itu adalah getah, peneroka akan menunggu tujuh tahun baharu getahnya boleh ditoreh untuk mengeluarkan hasil.

Sedangkan, kontraktor pembina jalan, kontraktor pembuat rumah peneroka, kontraktor memasang paip, kontraktor elektrik, kontraktor membina kompleks dewan, sekolah dan sebagainya yang menelan jutaan ringgit (berbanding beberapa ringgit yang bakal diperoleh oleh peneroka tujuh tahun kemudian!) yang umumnya melibatkan golongan bukan Melayu serta-merta menyejat peruntukan jutaan ringgit itu.

Inilah yang dikatakan oleh Tun Razak dahulu bahawa DEB yang memperuntukkan 30 peratus kepentingan Melayu dalam semua sektor dalam tempoh 20 tahun untuk dicapai bukan bererti merampas daripada bukan Melayu kepada Melayu, sebaliknya ia dilaksanakan dengan memperbesarkan kek ekonomi.

Walaupun sesuatu projek itu diluluskan atas tajuk Melayu namun nikmatnya tidak semestinya dirasai oleh Melayu sahaja.

Mungkin baik kita fikir bersama perkara ini.

Tiadakah Cara Lain?

Diakhir ucapan Tengku Razaleigh, beliau telah mengemukakan cabaran: “Apakah kita mempunyai apa-apa pilihan atau “model” lain yang dapat menggantikan wawasan Razak itu sebagai formula yang terbaik untuk memajukan negara ini atas LANDASAN PERPADUAN NASIONAL YANG SEBENAR?

Maka pengakhir kata Dr Nordin pula boleh saya anggap sebagai persoalan mengenai LANDASAN PERUNDINGAN YANG SEBENAR.

Saya teringat kata Profesor Bazerman, pakar strategi perundingan Harvard yang menyebut jika ada dua pihak sedang berunding yang kesudahan rundingan itu satu pihak mendapat lapan dan satu pihak lagi mendapat 10 tetap lebih baik meneruskan rundingan berbanding jika setiap pihak mendapat masing-masing tujuh jika menamatkan rundingan.

Dari sudut politik, sehingga semenjak 1955 sehingga pilihan raya 2004 orang Melayu masih setia memberi apa yang mereka biasa beri. Ini akademik. Mungkinkah Profesor Bazerman pernah secara diam-diam belajar dari Malaysia?

Tidak mudah untuk menahan seseorang untuk memikir dan memberi keutamaan kepada kepentingan diri sendiri, keluarga, masyarakat setempatnya, kaumnya dan pelbagai lain entiti. Yang penting, jangan kita tidak ambil endah fikiran kepentingan orang lain.

Posted by A Voice (from the Brick) at 1:22 PM 0 comments Links to this post

13 Mei 1969: Malaysian Malaysia & Artikel 153

Gambar di atas adalah dari buku pengkisahan 13 Mei yang diluluskan oleh kerajaan ketika itu. Sila lihat gambar asal di laman Forum MyKMU.Net.


Soalan saya kepada intelektual kaum China adalah mudah – mengapa kamu pertikaikan perlaksanaan dan pemanjangan Dasar Ekonomi Baru (DEB) walhal DEB hanyalah kaedah merealisasikan hasrat Artikel 153 Perlembagaan?

Walhal datuk nenek kamu dalam kebijaksanaan mereka sudah bersetuju untuk berkontrak sosial dengan Melayu, termasuk menerima Artikel 153?

Datuk nenek kami orang Melayu telah bersetuju merelakan kamu berkongsi bumi ini dengan kamu, bersetuju memberi kerakyatan kepada kamu, dengan syarat kamu bersetuju untuk menjamin hak dan mengiktiraf ketuanan Melayu ke atas bumi ini [1].

Semasa British ada, kerana kamu terlalu takutkan British, sepatah bantahan pun kamu tidak luahkan kepada Reid Commission yang menulis Perlembagaan Malaysia [2]. Bantahlah, jika benar Artikel 153 dan lain-lain artikel yang kamu tidak bersetuju itu sememangnya zalim. Mengapa tidak bantah?

Tetapi setelah British pergi, lain pula cerita kamu. Sampai hari ini kamu masih lagi merengek tidak bersetuju dengan banyak hal dalam Perlembagaan Malaysia.

Sebenarnya, mudah sangat untuk kita selesaikan segala maslaah yang bersangkutan dengan DEB dan hak istimewa Melayu. Tidak perlu laungkan MERITOKRASI. Kamu orang usulkan saja supaya Artikel 153 di mansuhkan. Kerana peruntukan Artikel 153 itu sendiri tidak membolehkan meritokrasi. Kerajaan Dolah yang ada kini tentunya akan akur. Habis cerita.

Tidak perlu fitnahkan DEB lewat menuduh Al Marhum Tun Razak mencetuskan 13 Mei sebagai kaedah rampas kuasa, coup de tat dari Al Marhum Tuakun Abdul Rahman [3]. Tidak perlu ambil jalan berliku mempalitkan haram DEB itu, kerana dilahirkan dari coup de tat satu perbuatan mendapatkan kuasa politik yang segajat anggap cara haram.

Tidak perlu sindir bahawa China ramai mati kerana 13 Mei, demi membolehkan Melayu kecap senang melalui DEB yang terhasil ekorannya. Sindir bahawa Al Marhum Tun Razak itu tamak kuasa sehingga sanggup rampas kuasa. Dan tanpa menyebut sepatah ayat, sindir bahawa Najib anak sulong Tun Razak adalah dari baka yang sama.

Dan Brader Anwar Ibrahim pun tidak perlu ke hulu ke hilir membuang masa mencabar kewibawaan, otoriti Artikel 153 di bawah penyamaran menegakkan keadilan – mempropogandakan betapa DEB itu sudah tidak relevan dan sepatutnya dimansuhkan [4], [5].

Cakap terus terang – Anwar Ibrahim dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) bagi pihak kaum bukan-Melayu dan dalam rangka memancing undi China khususnya untuk PRU 12, mahukan Artikel 153 Perlembagaan Malaysia di mansuhkan. Jadikan itu manifesto pilihan raya PKR. Selesai semua masalah. Mudah, kan?

Ini tidak, kamu puak China chauvinis dan wira baru kamu telah mengambil jalan persis yang diambil Lee Kuan Yew. Yakni ambil jalan payah yang lagi hiporik, yang malangnya semua orang boleh baca.

Lee Kuan Yew pun tidak pertikaikan Artikel 153 secara terang-terangan, cuma dengan penuh sopan santun, dia mahu dan laungkan MALAYSIAN MALAYSIA. Yang kini sayangnya, ramai anak muda Melayu tergoda dengan ungkapan frasa ini, lalu turut bersetuju membabi buta.

Mengikut sejarah rasmi Singapura, asalnya slogan “Malaysian Malaysia” adalah konsep ciptaan Lee Kuan Yew dalam berdepan dengan fraksi chauvinis China dalam People’s Action Party (PAP) [6] yang kemudiannya berpecah menubuhkan parti Barisan Sosialis [7].

* Racial tensions increased dramatically within a year and was fuelled by Barisan Sosialis's tactics of stirring up communal sentiment to discredit the government of Singapore and the federal government of Malaysia. In particular, the Chinese in Singapore disdained being discriminated against by the federal policies of affirmative action, which granted special privileges to the Malays guaranteed under Article 153 of the Constitution of Malaysia. There were also other financial and economic benefits that were preferentially given to Malays. Lee Kuan Yew and other political leaders began advocating for the fair and equal treatment of all races in Malaysia, with a rallying cry of "Malaysian Malaysia!".

Dari deskripsi rasmi yang dikeluarkan PAP, apa yang dapat dibaca dengan jelas ialah perbezaan pendekatan di antara Lee Kuan Yew dan Lim Chin Siong Setiausaha Agung Barisan Sosialis terhadap apa bentuk implementasi Artikel 153. Maksudnya, sejak tahun 1961 lagi, sebelum Persekutuan Malaysia di tubuhkan pun, sudah ada prototype, janin atau lembaga kasar DEB. Dan di ketika itu pun, kaum China sudah tidak senang.

Pembawah umum di antara kedua-dua pemimpin China Singapura itu ialah mereka jelas tidak menyukai sebarang bentuk affirmative action (tindakan membetulkan) yang menghidupkan Artikel 153. Cuma cerdik-bodoh menjadi garis pemisah di antara mereka.

Di satu pihak, Barisan Sosialis yang kononnya pro-komunis mengambil sikap perkauman terus terang tidak setuju dengan Artikel 153. yang menampakan benci terhadap Melayu.

Di pihak yang lain pula Lee Kuan Yew pun tidak sukakan Melayu dijamin hak istimewa. Cuma sikap dia tidak nyata membenci. Kerana dia cuma minta kesaksamaan hak dan pembahagian sumber antara Melayu dengan kaum lain. Lee Kuan Yew tidak meletak bangsa China di hadapan, dia cuma mahukan meritokrasi. Yang dalam kata lain, bermaksud Melayu tidak layak diberi sebarang layanan istimewa.

Maka laungan Malaysian Malaysia – yang bermaksud negara Malaysia hak semua penduduk tanpa ada kaum yang mendapat keistimewaan.

Posting ini juga boleh dibaca di laman Boneka, Penyu & SPR.

Posted by Rudin X at 4:12 AM 2 comments Links to this post

Tuesday, May 22, 2007
13 MEI DARI CATATAN TUNKU ABDUL RAHMAN

13 MEI DARI CATATAN TUNKU ABDUL RAHMAN

Bahagian 1

1. PENGENALAN

Tulisan ini akan memaparkan analisis ke atas sebuah buku bertajuk “Sebelum dan Selepas 13 Mei” yang diterbitkan oleh Penerbitan Utusan Melayu Berhad, Kuala Lumpur, cetakan tahun 1969. Buku ini ditulis oleh Yang Teramat Mulia (Al-Marhum) Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Al-Marhum Sultan Abdul Hamid Kedah (selepas ini diringkasnya sebagai TAR sahaja) yang merupakan Perdana Menteri Persekutuan Tanah Melayu, dan Malaysia yang pertama.

Kami berpendapat bahawa keterangan-keterangan yang diberikan oleh bekas Perdana Menteri Malaysia itu sendiri, selaku orang yang terlibat secara langsung dalam peristiwa tersebut, mempunyai nilai yang amat tinggi dari segi sejarah untuk dikaji dan dianalisis, demi kebenaran yang cuba dipesongkan oleh sesetengah pihak yang tidak bertanggung jawab dan berkepentingan ke atas sejarah hitam negara pada hari ini.

Tulisan ini dibuat sebagai sumbangan dari penulius untuk mengimbau dan menjelaskan keadaan yang berlaku demi kebaikan negara kita sendiri; khsusunya perpaduan antara kaum atau rakyat berbilang dan seterusnya kesejahteraan negara; dari ancaman unsur-unsur yang tidak sihat yang cuba memainkan isu 13 Mei dan memutarbelitkannya demi kepentingan politik sempit mereka.

Untuk makluman pembaca, tulisan ini dibuat secara spontan. Oleh itu sudah tentu banyak kesalahan taipan, ejaan, dan seumpamanya akan dikesan. Maklum dengan keadaan demikian, maka kami mengalu-ngalukan sebarang pembetulan daripaa para pembaca.

2. RENTETEN YANG MEMBAWA KEPADA PERISTIWA HITAM 13 MEI, 1969

2.1 KEMPEN PILIHANRAYA UMUM 1969

TAR dengan jelas menyatakan bahawa terdapat banyak peristiwa yang berlaku yang mana pada akhirnya menimbulkan huru-hara pada 13 Mei, 1969.

Menurut beliau, kesemua pilihanraya-pilihanraya yang telah dijalankan sebelumnya iaitu sejak kemerdekaan telah dapat dilaksanakan dengan baik, hatta Pilihanraya Umum (selepas ini diringkaskan sebagai PRU sahja) 1969. PRU 1969 jatuh pada hari Sabtu, 10 Mei, 1969 di Malaysia Barat berjalan dengan licin lagi lancar sebagaimana PRU-PRU sebelumnya.

Namun, semasa PRU 1969, kempen pilihanraya telah dijalankan dengan begitu buruk dengan perbuatan-perbuatan liar yang dilakukan dan ucapan-ucapan yang tidak bertanggung jawab daripada pihak pembangkang.

2.2 ANASIR-ANASIR KOMUNIS

TAR berpendapat terdapat anasir-anasir komunis yang memainkan peranan dengan hujah beliau bahawa beliau, selaku Perdana Menteri yang menjaga keselematan negara, menerima pelbagai maklumat dan laporan-laporan sulit. Ini tidak dapat tidak kita percaya akan keterangan beliau kerana beliau adalah orang yang bertanggung jawab dalam hal yang berkenaan. Dalam buku berkenaan juga beliau, walaupun secara tidak terancang, telah mengemukakan beberapa bukti akan hakikat ini.

2.2.1 HARTAL DI PULAU PINANG

Antara perkara yang disebutkan oleh TAR ialah peristiwa yang berlaku di Pulau Pinang pada 19 November, 1967 yang mana dibuat contoh oleh TAR sebagai bukti yang jelas anasir-anasir komunis telah bergerak secara terang-terangan atau secara sulit untuk melakukan sesuatu yang merosakkan kepentingan Malaysia.

Dalam peristiwa di Pulau Pinang pada tahun 1967 ini, TAR melaporkan bahawa anggota-anggota China dalam Gerakan Belia Mao Tse-Tung telah mengambil kesempatan atas langkah kerajaan menurunkan nilai mata wang lama Malaysia sebagai alasan untuk melancarkan hartal. Lanjutan daripada hartal ini, pertempuran-pertempuran telah tercetus di mana orang-orang Melayu dan penyokong-penyokong setia kerajaan telah diserang. Beberapa orang terperangkap dalam kejadian yang berlaku juga telah terbunuh dan cedera. Perkara ini hanya dapat diredakan apabila pasukan-pasukan keselamatan berjaya mengembalikan ketenteraman dan mengenakan perintah berkurung, serta menangkap orang-orang yang disyaki.

Menurut TAR, komunis bertujuan melancarkan hartal ke seluruh negara. Namun, rancangan mereka gagal kerana penduduk-penduduk di tempat lain tidak mengindahkan seruan mereka dan menjalankan perniagaan seperti biasa.

2.2.2 HUKUMAN GANTUNG KE ATAS KOMUNIS YANG BELOT SEMASA KONFRONTASI

Pada bulan Jun tahun 1968, hukuman gantung hendak dilaksanakan ke atas sebelas (11) orang China yang menjadi anggota Parti Komunis Malaya (ringkasnya PKM) yang mana dihukum mati kerana membantu pihak Indonesia yang diketuai oleh Presiden Sukarno yang melancarkan kempen ”Ganyang Malaysia” dalam usaha mereka menyerang selatan tanahair, iaitu Johor.

Perintah hukuman gantung yang sama juga dikenakan ke atas dua (2) orang Melayu di Perak.

Dr Tan Chee Khoon yang menjadi ahli Parlimen Parti Buruh bagi kawasan Batu, Selangor, telah membuat rayuan agar hukuman gantung itu tidak dilaksanakan. Beliau dan ahli-ahli Parti Buruh dan (yang disebutkan oleh TAR disertai bersama) penyokong-penyokong komunis telah melancarkan kempen besar-besaran, dari rumah ke rumah, atau dari pintu ke pintu (kedai) untuk memungut tandatangan dan menimbulkan tanda simpati orang ramai terhadap 11 orang yang dihukum sebagaimana yang diterangkan di atas. Menurut TAR, akhbar-akhbar juga memainkan peranan yang besar dalam kempen yang dilakukan ini.

TAR mendakwa anasir-anasir yang pro-Komunis tersebut telah menghasut ibu bapa dan para waris pemuda-pemuda yang dihukum bunuh itu supaya mengadakan perjumpaan beramai-ramai untuk membantah. Akan tetapi, rayuan mereka tersebut telah ditolak oleh Sultan Johor dan Sultan Perak ketika itu.

Menjelang tarikh perlaksanaan hukuman gantung itu, di luar penjara Pudu di Kuala Lumpur dan di sepanjang jalan menuju ke penjara itu telah berlangsung tunjuk-tunjuk perasaan secara liar di mana mereka membaling batu ke atas kendaraan yang lalu di situ dan menghalang lalu lintas. TAR menyatakan bahawa orang-orang yang melakukan tunjuk perasaan liar berkenaan sebagai ”belia-belia komunis.”

Atas pendapat atau kebijaksanaannya untuk mengelakkan timbulnya pergaduhan di seluruh negara yang membawa kepada rusuhan antara kaum yang boleh menumpahkan darah, TAR telah menghadap Sultan Johor dan Sultan Perak untuk membincangkan meringankan hukuman gantung berkenaan. Kedua-dua baginda Tuanku Sultan Johor dan Sultan Perak telah bersetuju lalu kesemua mereka yang terbabit diringankan hukuman kepada penjara seumur hidup.

Kita tidak boleh melihat ini sebagai satu kelemahan TAR dalam membuat keputusan atau mengendalikan keadaan, di mana logik TAR dalam hal ini dapat diterima. Beliau menyatakan bahawa sama ada tindakannya betul atau salah, tujuannya adalah untuk [ memetik kata-katanya ] ”menyelamatkan seribu jiwa dengan menyelamatkan sebelas komunis di Johor dan dua penderhaka di Perak dari hukuman gantung.

Kesan tindakan beliau itu adalah terhentinya tunjuk perasaan dan keamanan dapat dipulihkan.

(Bersambung)

Posted by Tok-Mudim at 8:23 PM 4 comments Links to this post

Peristiwa 13 Mei Dilawati Semula

Oleh Biggum Dogmannsteinberg

Ini perkembangan baru dalam senario penulisan bukan fiksyen Malaysia. Ujud sekarang usaha dikalangan blogger Melayu untuk memberikan pandangan mengenai peristiwa berdarah rusuhan dan pergaduhan antara kaum 13 Mei 1969, dari sudut dan kacamata orang orang Melayu, penduduk majoriti Negara ini.



Sesungguhnya, peristiwa hitam ini perlu dilupakan dan rakyat majmuk berbilang bangsa dan fahaman agama Malaysia perlu bergerak lebih dekat kepada perpaduan antara kaum dan integrasi nasional. Tiada ada positifnya ‘melawati semula’ (revisit) medan yang hanya membakar luka luka yang lama and begitu panjang masa diambil untuk dirawat dan pulihkan semula.

Rakyat Malaysia generasi muda sepatutnya perlu belajar dan memahami apa yang diusahakan selepas peristiwa ini, seperti apa yang Majlis Gerakan Negara (MAGERAN) berjaya pelupuri dan kerjasama dan kesefahaman antara parti parti politik yang timbul dari perundingan pasca peristiwa ini lebih penting lagi untuk diutara dan pertontonkan. Pendekata, ambil yang jernih dan buang yang keruh.


Namun begitu, terdapat usaha usaha dari pihak tertentu, terutama mereka yang cenderung kepada politik chauvisnistik Cina DAP yang sengaja mengimbau kembali peristiwa ini dengan tafsiran sempit mereka, untuk sebenarnya mengerohkan keadaan dan bukan sebaliknya.

Sebagai contoh, buku “13 May” tulisan Dr. Kua Kia Soong ini adalah usaha tegar mereka yang berfahaman ala DAP kearah itu. Apa yang positif terhasil dari penulisan belum jelas lagi kelihatan.


Yang jelas ialah reaksi penulis penulis siber Melayu dalam alam bloggosphere. Laman blog 13 Mei: Dari Kacamata Melayu, www.pesanan-pesanan.blogspot.com, merupakan tindakan reaktif kepada usaha Dr. Kua menerbitkan buku dan mengiatkan perbincangan sudut sempit ini. Satu perkara yang menarik disini, laman blog 13 Mei ini terdiri dari bloggers Melayu yang membelakangkan fahaman politik kepartian mereka untuk bersatu mempertahankan suara Melayu dalam isu ini.

Mungkin ada pihak seharusnya mengingatkan Dr. Kua Kia Soong, mantan Ahli Parlimen DAP Petaling Jaya (1990-1995) dan chauvinis Cina sealiran kecenderungan dengan beliau akan bahaya dan kesan bermain dengan mancis dalam rumah kayu penuh berisi bunga api dan bahan-bakar kerosene.

Mungkinkah laman blog ini cuba mengajar mereka yang sengaja mencari penyakit?

Biggum Dogmanteinberg adalah seorang ahli UMNO sepenuh hidup dan penulis blog The Thirteen Million Plus Ringgit Guy Rambles ..... Pada Mei 13hb, 2007 baru-baru ini, beliau telah menulis satu rencana berjodol "Appreciate the Power Share Previlages". Terima kasih membantu mewar-warkan blog ini.

Posted by Pesanan at 6:46 PM 0 comments Links to this post

Sikap Kaum China Terhadap Artikel 153 Perlembangaan Malaysia

Slip mesej “Sapu Melayu” seperti dalam gambar telah disebarkan melalui angpow Tahun Baru China 1969. Yang jika benar tuduhan ini, membawa implikasi puak cauvanis China telah rancang satu pesta "ajar Melayu" sejak awal tahun lagi. Watak yang memberitahu saya perkara ini telah lama meninggal dunia, tetapi untuk memahami konteks gambar dan tuduhan sila lawati laman ini [i].


Terus terang saya akui, saya bukan seorang ahli sejarah. Saya tidak tahu metode kajian sejarah dan tidak pernah belajar. Saya cuma seorang Melayu celik huruf yang lulus Sijil Pelajaran Malaysia. Maka itu saya terima apa juga kritikan terhadap pengkisahan sejarah yang saya bawa di sini dan dalam posting selanjutnya berkenaan subjek ini .

Tetapi dari atas sejadah tempat saya bersimpoh, dalam maraqobah saya, punca 13 Mei adalah cukup mudah – sikap kaum China terhadap Artikel 153 Perlembagaan Malaysia [1], [2], [3].

Amnya kaum China tersangat benci kepada Artikel 153.

Bagi China Artikel 153 meletakan bangsa Melayu yang mereka pandang rendah dalam segala aspek di satu aras tinggi yang tidak wajar. Kerana Artikel 153 bukan setakat mengisytiharkan ketuanan bangsa Melayu ke atas bumi Malaysia, bahkan menjamin kedudukan itu [4].

Artikel 153 Perlembagaan Malaysia memberikan tanggungjawab kepada Yang di-Pertuan Agong menjaga hak keistimewaan orang Melayu dan peribumi Malaysia, secara kumpulannya dirujuk sebagai Bumiputra. Artikel mengspesifikkan bagaimana kerajaan pusat melindungi kepentingan kumpulan-kumpulan ini dengan mendirikan kuota kemasukan ke dalam perkhidmatan awam, biasiswa dan pendidikan awam. Ia juga biasanya dianggap sebagai sebahagian daripada sosial kontrak, dan biasanya dikatakan sebagai pertahanan legal bagi ketuanan Melayu — kepercayaan orang Melayu bahawa mereka adalah tuan Malaysia.

Sebutlah apa perbalahan kaum antara Melayu dengan China, baik di Sungai Manek, Batu Pahat [5], [6], Rusuhan Maulud Nabi di Singapura dalam tahun 1964 [7], dengan kemuncaknya pada 13 Mei di Kuala Lumpur; atau carilah punca terbakarnya semangat cauvanis dan ethno-centric China yang diklimakskan dengan Operasi Lalang [8], [9] -- Artikel 153 Perlembangaan Malaysia adalah puncanya.

Cuma, kaum China tidak berani berterus terang menyebutnya. Serang secara sipi.

Kerana terlalu acap kali bila tersepit dalam berhujah tentang apa juga isu kaum, mereka akan mengungkit kebebasan bersuara sebagai dijamin oleh social contract. Tanpa menyebut Perlembagaan Persekutuan Malaysia, mereka menyeru kontrak sosial.

Sebaliknya mereka menyerang Dasar Ekonomi Baru (DEB) [10]. Dan selama ini menyerang dan mempertikaikan apa juga penzahiran dan perlaksanaan Artikel 153 Perlembagaan Malaysia. Dan terkini cuba menyerang insan yang dilabel sejarah sebagai pencetus dan pengarang Dasar Ekonomi Baru. Menyerang Almarhum Tun Abdul Razak [11]. Yang sekali imbas memang nampak ada justifikasi [12], tetapi sebenarnya itu satu kesilapan dalam membaca fakta.

Sehubungan ini, izin saya catit dan tekankan di sini bahawa DEB dan apa yang UMNO perjuangkan sepanjang ianya tidak menjadi sekorup wujudnya hari ini, bukanlah sesuatu yang baru. Bukan satu inovasi,bukan satu bid’ah yang bertentangan dengan kontrak sosial yang dipanggil Perlembagaan Malaysia.

Sebaliknya. PAS dan UMNO berserta umat Islam-Melayu lain dalam isu-isu kepentingan bangsa yang dipersetujui bersama cuma ingin melihat Artikel 153 dihayatkan, direalisasikan, diimplementasikan. Itu saja, dan tidak lebih dari itu.

Tetapi perhatikan ironi dan hipokrisi penaakulan (reasoning) barisan intelek kaum bukan-Melayu khususnya China. Mereka tidak teragak-agak bersandar kepada apa juga artikel perlembagaan yang lain, selagi perbuatan itu boleh memanjangkan dan memenangkan hujah mereka. Perhatikan perbuatan ini dalam kes mempertahankan kebebasan untuk murtad atau kebebasan mempertikaikan segala sesuatu yang dilihat istimewa tentang kaum Melayu.

Namun juga amati, perhatikan, tafakurkan, dan tawajuhkanlah jika biasa dengan kaedah ini – bahawa dalam berbuat itu semua mereka langsung tidak mahu menyebut Artikel 153. Seolah-olah Artikel 153 tidak wujud.

Di bawah ialah paparan Artikel 153 selengkapnya [13]. Maaf ianya dalam bahasa Inggeris kerana saya tidak bertemu sumber internet dalam bahasa Melayu yang mudah di cut and paste. Saya ada menyimpan senaskah bahasa Melayu Perlembagaan, tapi seperti ramai Melayu lain, saya juga pemalas. Malas nak menaip panjang-panjang.

Article 153

1. It shall be the responsibility of the Yang di-Pertuan Agong to safeguard the special position of the Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak and the legitimate interests of other communities in accordance with the provisions of this Article.

2. Notwithstanding anything in this Constitution, but subject to the provisions of Article 40 and of this Article, the Yang di-Pertuan Agong shall exercise his functions under this Constitution and federal law in such manner as may be necessary to safeguard the special provision of the Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak and to ensure the reservation for Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak of such proportion as he may deem reasonable of positions in the public service (other than the public service of a State) and of scholarships, exhibitions and other similar educational or training privileges or special facilities given or accorded by the Federal Government and, when any permit or licence for the operation of any trade or business is required by federal law, then, subject to the provisions of that law and this Article, of such permits and licences.

3. The Yang di-Pertuan Agong may, in order to ensure in accordance with Clause (2) the reservation to Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak of positions in the public service and of scholarships, exhibitions and other educational or training privileges or special facilities, give such general directions as may be required for that purpose to any Commission to which Part X applies or to any authority charged with responsibility for the grant of such scholarships, exhibitions or other educational or training privileges or special facilities; and the Commission or authority shall duly comply with the directions.

4. In exercising his functions under this Constitution and federal law in accordance with Clauses (1) to (3) the Yang di-Pertuan Agong shall not deprive any person of any public office held by him or of the continuance of any scholarship, exhibition or other educational or training privileges or special facilities enjoyed by him.

5. This Article does not derogate from the provisions of Article 136.

6. Where by existing federal law a permit or licence is required for the operation of any trade or business the Yang di-Pertuan Agong may exercise his functions under that law in such manner, or give such general directions to any authority charged under that law with the grant of such permits or licences, as may be required to ensure the reservation of such proportion of such permits or licences for Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak as the Yang di-Pertuan Agong may deem reasonable, and the authority shall duly comply with the directions.

7. Nothing in this Article shall operate to deprive or authorise the deprivation of any person of any right, privilege, permit or licence accrued to or enjoyed or held by him or to authorised a refusal to renew to any person any such permit or licence or a refusal to grant to the heirs, successors or assigns of a person any permit or licence when the renewal or grant might reasonably be expected in the ordinary course of events.

8. Notwithstanding anything in this Constitution, where by any federal law any permit or licence is required for the operation of any trade or business, that law may provide for the reservation of a proportion of such permits or licences for Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak; but no such law shall for the purpose of ensuring such a reservation-

* (a) deprive or authorise the deprivation of any person of any right, privilege, permit or licence accrued to or enjoyed or held by him;

* (b) authorise a refusal to renew to any person any such permit or licence or a refusal to grant to the heirs, successors or assigns of any person any permit or licence when the renewal or grant might in accordance with he other provisions of the law reasonably be expected in the ordinary course of events, or prevent any person from transferring together with his business any transferable licence to operate that business; or

* (c) where no permit or licence was previously required for the operation of the trade or business, authorise a refusal to grant a permit or licence to any person for the operation of any trade or business which immediately before the coming into force of the law he had been bona fide carrying on, or authorise a refusal subsequently to renew to any such person any permit or licence, or a refusal to grant to the heirs, successors or assigns of any such person any such permit or licence when the renewal or grant might in accordance with the other provisions of that law reasonably be expected in the ordinary course of events.

1. (8A) Notwithstanding anything in this Constitution, where in any University, College and other educational institution providing education after Malaysian Certificate of Education or its equivalent, the number of places offered by the authority responsible for the management of the University, College or such educational institution to candidates for any course of study is less than the number of candidates qualified for such places, it shall be lawful for the Yang di-Pertuan Agong by virtue of this Article to give such directions to the authority as may be required to ensure the reservation of such proportion of such places for Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak as the Yank di-Pertuan Agong may deem reasonable, and the authority shall duly comply with the directions.

9. (9) Noting in this Article shall empower Parliament to restrict business or trade solely for the purpose of reservations for Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak.

1. (9A) In this Article the expression "natives" in relation to the State of Sabah or Sarawak shall have the meaning assigned to it in Article 161A.

10. The Constitution of the State of any Ruler may make provision corresponding (with the necessary modifications) to the provisions of this Article.

Amati peruntukan Artikel ini dengan teliti, dan saya pasti tuan/puan akan boleh teka apa hujah saya selanjut.

Nota: Segala pandangan, tafsiran dan interpolasi fakta oleh Rudin X tentang insiden 13 Mei adalah semata-mata luahan peribadi dan tidak berkaitan dengan sesiapa atau mana-mana kumpulan. Rudin X bertanggung jawab sepeniuhnya akan apa yang ditulisnya.

Posting ini juga boleh dibaca di laman Boneka, Penyu & SPR.

Posted by Rudin X at 11:33 AM 7 comments Links to this post

Survival Politik Seorang Chauvinist

Insiden 13 Mei 1969. Apakah gambaran paling hampir untuk saya visualise peristiwa tersebut? Sebagai warga yang lahir beberapa bulan selepas 13 Mei tahun itu, tidak hairanlah jika iklan merdeka oleh Yasmin Ahmad seringkali mendahului frame di dalam reel minda.

Iklan yang mana satu? Iklan bagaimana seorang Cina dilindungi oleh jiran Melayunya.

13 Mei adalah satu sejarah hitam yang ramai rakyat Malaysia ingin dilupakan detik-detiknya melainkan diambil pengajarannya. We wanted to move on….

Tapi saya amat terkejut bila seorang cendikiawan yang bernama Dr Kua Kia Soong cuba menyelongkar kisah atas alasan bukan ilmiah tetapi emosi.

Resam forensik, bila ada mangsa maka akan ada pemangsa.

Untuk berlaku adil kepada buku Dr Kua yang belum saya baca itu, saya membuat judgment berdasarkan komentar-komentar umum di internet mengenai buku yang sama. Tetapi kebanyakannya kurang menyelesakan ditambah lagi dengan latar-belakang Dr Kua sendiri – chauvinist first, intellectual second.

Pegangan politiknya sendiri menjadi suspek. DAP ditubuhkan atas nama pelbagai-etnik dengan battle-cry Malaysian Malaysia. Namun sejak penubuhannya, keahliannya didominasi oleh satu kumpulan etnik sahaja sehingga hari ini.

Benar sebagai rakyat Malaysia Dr Kua mempunyai hak untuk bercakap dan kebebasan itu dijamin oleh Perlembagaan Negara. Namun hak dan kebebasan itu terhenti sebaik saja ianya menyinggung hak dan kebebasan warganegara yang lain.

Dalam hal ini, kebanyakan orang Melayu pasti akan rasa tersinggung kerana Dr Kua cuba merumuskan satu gerakan konspirasi dalam sebuah parti Melayu yang menjadi punca 13 Mei. Apakah sumber maklumat Dr Kua? Antaranya dokumen British intelligence yang dan keterangan Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj sendiri.

Sumber pertama masih boleh diragui kerana sebagai kuasa asing dan bekas penjajah tentulah British intelligence bias apalagi bila harapan pra-merdekanya untuk negara Malaysia tidak mengikut acuannya sendiri.

Manakala untuk sumber ke-dua, ia seakan memberi wibawa kepada konklusi Dr Kua, bahawa sasaran sebenar insiden 13 Mei ialah Perdana Menteri sendiri iaitu Bapa Kemerdekaan Tunku Abdul Rahman.

Seperti kata Blogger penyumbang A Voice, bahan “The Tunku Tape” sendiri diragui kesahihannya. Dan jika sahih pun kata-kata Tunku itu, apa yang beliau ucapkan adalah persepsi beliau dipengaruhi masa itu oleh peletakan jawatannya sebagai Perdana Menteri yang ‘gagal mengontang berlakunya tragedi’.

Maka buku Dr Kua bermula daripada pembikinannya terlalu banyak lompang dari sudut ilmiah. Tetapi yang lebih membimbangkan ialah impak daripada konklusi Dr Kua terhadap fabrik perhubungan kaum Malaysia hari ini dan esok.

Jika Dr Kua inginkan kebenaran, maka kebenaran adalah hak semua orang yang terlibat untuk menyatakan daripada persepsi masing-masing. Oleh itu, jika insiden hitam ini hendak diberitahu semula untuk nilaian generasi pasca 1969, ayuh kita buka luka lama dan sama-sama lihat busuknya.

Saya merngandaikan tiada ilmiahnya niat dan zahir Dr Kua melainkan emosi chauvinist yang mendendam. Itu adalah trademark Dr Kua dan itu adalah battle-crynya yang sebenar di balik Malaysian Malaysia.

Orang-orang seperti Dr Kua akan terus hidup dan subur dalam suasana perkauman yang tegang dan itulah niat yang hendak dizahirkan. Maka buku itu mempunyai benefactor sebenar iaitu survival politik seorang chauvinist.

Posted by fazilogic at 8:28 AM 0 comments Links to this post

Teori Konspirasi, Kajian "Tangkap Muat"

Sebenarnya bukan kali pertama saya dengar teori konspirasi Tun Abdul Razak bertindak di belakang tabir untuk menurunkan Tunku Abdul Rahman dari jawatan Perdana Menteri. Mengikut teori konspirasi itu, kacau bilau kaum ini dirancang untuk membolehkan pemerintahan mageran yang boleh melemahkan dan seterusnya memaksa Tunku Abdul Rahman melepaskan jawatan Perdana Menteri.

Dr Kua Kia Soong, penulis yang menyatakan buku "May 13: Declasified Documents on the Malaysian Riots of 1969" adalah berdasarkan kajian teliti, menggunakan hipotesis konspirasi yang sama. Sedutan dari bab pengenalan di mukasurat 3 buku itu menyatakan seperti berikut:

The author maintains that the "May 13 Incident" was above all, a coup d'etat by the then emergent Malay state capitalist class to depose the Tunku who represented the outdated Malay aristocrasy. It was a critical political putsch which changed the course of the new Malaysian political history and ensured the rise and entrenchment of the new Malay capitalist class through the New Economic Policy. Tunku himself alleged:

"You know Harun was one of those - Harun, Mahathir, Ghazali Shafie - who were all working with Razak to oust me, to take over my place ..."

Kata-kata Tunku itu merujuk kepada buku "K. Das & The Tunku Tapes", penerbitan SIRD tahun 2002 yang bukan secara kebetulan disunting oleh Dr Kua sendiri. Sepanjang yang penulis ingat, kesahihan "The Tunku Tape" amat diragukan para ahli ilmiah. Dizaman itu, rakaman menggunakan reel tape dan menyimpan “collection” rakaman adalah agak mahal dan merumitkan.

Jika dikaji peristiwa dan susunan masanya yang agak cepat berlaku, tidak mungkin ia boleh dirancang dan diselaraskan.

Pada tahun pilihanraya 1969, pembuangan dan keputusan undi adalah pada 10hb Mei. Mengikut buku yang berdasarkan catatan diari Tun Dr Ismail, “The Reluctant Politician”, kempen pada tahun itu banyak menyentuh sekali isu-isu perhubongan kaum, bahasa dan hak istemewa. Suasana memang sudah sedia tegang.

Calon pembangkang Dr Tan Chee Khoon dari parti Gerakan telah menang di kawasan Batu, Selangor dan telah mengadakan perarakkan yang agak provokotif terhadap orang Melayu pada berikutan hari Mei 11hb. Keesokkan harinya, Mei 12hb, perarakan mayat di Jinjang, Kepong telah berubah rupa menjadi perarakan kemenangan yang mana berlaku provokasi terhadap orang Melayu.

Sepanjang 3 hari hingga Mei 13hb, pelbagai perarakkan kemenangan pembangkang berjalan yang melampaui kawasan Melayu dan mengejek mengeji orang-orang Melayu. Keputusan agak menakjudkan untuk Perikatan yang menurun dari segi undi popular dari 58% ke 48% dan kekalahan 23 kerusi parlimen yang banyak menjejaskan MCA.

Pada hari berlaku kejadian, banyak urusan sedang dilakukan dalam menubuhkan kerajaan. Hari paginya satu perjumpaan antara UMNO dan MCA telah diadakan untuk membincangkan susunn kabinet. Tunku dijangka akan membuat pengunumannya. Pada tengahhari itu juga, Perikatan telah dapat menubuhkan kerajaan negeri minoriti untuk Selangor.

Setelah menghadapi pelbagai tekanan, orang Melayu telah berkumpul di hadapan rumah Dato Harun pada petang itu. Pencetus kemarahan orang yang berkumpul untuk mengamuk adalah peritiwa sebuah kereta cina yang lalu sambil memekik kata-kata kesat dan kecaman.

Keganasan mula berlaku pada pukul 6:45 ptg dengan orang ramai membelasah dua orang Cina bermotosikal. Dalam temuramah dengan Tun Hanif Omar untuk buku “Reluctant Politician”, beliau memberitahu bahawa Dato Harun sendiri dilaporkan jatuh pengsan apabila mengetahui keganasan berlaku dihadapan rumahnya. Dalam pukul 8 malam, perintah berkurung dipanggil. Orang Melayu hanya reaktif pada provokasi.

Darurat telah diumumkan pada Mei 15hb, 2007. Pada mulanya, Tunku mahu mengumumkan pemerintahan tentera tetapi telah di nasihati suapaya mengumumkan darurat. Banyak sumber-sumber yang sahih melaporkan Tunku Abdul Rahman menolak dan meminta jawatan Pengarah Jemaah Operasi Kebangsaan (atau pendikkan Inggerisnya NOC) diberikan kepada Tun Abdul Razak kerana pengalamanya dalam urusan keselamatan dan situasi kesihatannya sendiri. Pendik kata, Tun Abdul Razak sendiri tidak melakukan coup d’etat.

Walaupun pihak pemerhati barat diketahui membuat andaian Tunku telah hilang kawalan kuasa, yang menjadi asas andaian Dr Kua, perkara itu jauh dari kebenaran. Tun Dr Ismail yang menduduki jawatan Timbalan Pengarah NOC adalah seorang yang amat tinggi integriti untuk tidak melangkaui ketua dan Perdana Menteri. Dia sendiri masa itu dijemput balik ke kabinet oleh Tun Abdul Razak dengan persetujuan Tunku. Karl von Varys dalam bukunya, Democrasy without Consensus, memetik sumber-sumber yang mengatakan NOC tidak membuat keputusan penting tanpa persetujuan Tunku.

Selain itu, apa mungkin Tun Abdul Razak menjadi perancang peristiwa berdarah ini, jika ia sangat bersungguh-sungguh untuk mereda dan meleraikan keadaan. Dalam satu temuramah Harakahdaily dengan bekas Senator PAS pada Mei 18hb baru-baru ini, Ustaz Hasan Shukri memberitahu Tun Abdul Razak meminta beliau memujuk para pejuang yang sudah pun berkumpul di Kuala Selangor untuk 'turun mengamuk' di Kuala Lumpur.

Beliau juga menyatakan Tun Abdul Razak mengambil sikap menghormati dan mengambil kira pandangan pimpinan PAS ketika itu untuk menyelesaikan masalah negara yang pada ketika itu amat meruncing.

Kalau dikaji, adakah munasabah Tun Abdul Razak mengatur parti pembangkang Cina untuk menimbulkan isu-isu sensitif semasa kempen pilihanraya dan seterusnya perarakkan kemenangan? Adakah munasabah untuk merancang kejadian-kejadian provokasi selama 3 hari yang menimbulkan kemarahan orang Melayu? Adakah munasabah adanya komplot sedemikain sekiranya beliau sendiri telah turut terlibat meminta melembutkan orang ramai.

Jelas sekali kesimpulan fakta Dr Kua itu hanya satu usaha “tangkap muat” untuk memenuhi hipotesis konspirasi dan perjudisnya untuk mencemarkan nama baik Tun Abdul Razak yang merupakan pemimpin yang merangka Dasar Ekonomi Baru. Malukan pencetus ide untuk menidakkan usaha-usaha pembangunan negara dan luar bandarnya.

Akan bersambung lagi.

Posted by A Voice (from the Brick) at 1:04 AM 0 comments Links to this post

Monday, May 21, 2007
Kenapa Baru Sekarang Nak Kaji 13 mei?Apa Agenda tersirat?

Siapa yg suruh ni? Di upah ke? Di hasut ke? Mana Dr pi masa 13 mei? Dr di mana?
Kenapa pulak rujuk orang luar?

Kenapa nak kaji 13 mei sahaja?
Kenapa tak kaji 10-12 mei?

Siapa pulak upah para samseng Cina tu? 3 magrib buat kacau naik lori nak halau melayu.
UMNo ke hasut ? Sejak bila pulak kaum cina dgr cakap UMNO?
Kalau suruh undi ahli umno sebagai wakil di kawasan Melayu ada 40% pun orang cina akan undi "next available Chinese" ni pulak nak nak tuduh umno dalang 10-12 mei. ciiit, temberang dan auta.

!3 mei tu terjadi sebab 10 hinga 12 mei kaum cina buat kacau di tengah jalan raya. Membuat perarakan naik kereta masuk kampung melayu,

Ada siapa siapa sini berani kata tak? Sila masuk. Saya tunggu.
Saksi hidup pun ada saksi yang dah mati pun ada.

Kenapa tiba tiba nak kaji? Ada kait mait dgn Malaysian Malaysian ke? Ada kait mait dgn rancangan sulit Intregration Singapura yg tandus tanah tu ke?

Jadi sebelum masuk, kena denda UMNo mcm Yahudi buat dlm kes Holocaust tu ke? Tak gitu pun Singapura guna adviser dari Israel.Jadi plan nya hampir sama sahaja .

Kalau nak kaji terrorism, kena kaji roots dan reason for terrorism. American wrong and bias policies is the cause for terrorism.

So kalau nak kaji 13 mei, kaji le 10-12 mei. Baru betul. Tanya kenap kaum cina masuk kampung melayu. Kalau melayu masuk kampung cina boleh terima ke org cina? Melayu tunjuk keris sebagai ceremony dlm majlis melayu pun kaum cina dah sebuk dah terasa, ini kan kalau melayu naik lori masuk kampung cina jerit jerit nak halau melayu mcm gengster cina , hooligans cina lakukan pada 10 hinga 12 mei.

13 mei tu pun tak patut terjadi, patut 11 mei melayu dah bertindak sebab di hina, tapi baik nya melayu, 13 mei baru bertindak 3 hari bersabar elok lah tu.

Jadi saya nasihat kan Dr , duk diam le kalau tak mau kaji siapa dalang 10 hinga 12 mei tu. 13 mei tu cuma hari melayu hilang sabar dan ambik tindakan.

13th mei was the day Malay retaliated against Chinese provocation. Nope it was not UMNO, there wasnt any sign of UMNO. Only that Datuk Harun was prominent and Malay gather at Balai Datuk harun.

Why question the retaliation? Why not the provocation Dr. Any hidden agenda , especially the timing of the query.









Posted by TheChulan at 11:10 PM 0 comments Links to this post

13 Mei 1969: Pengantar Perbincangan

I suppose it is now kosher for the Malays to dissect the 13 May Race Riot given that the Chinese has formally started it. Why should I, a Malay, allow the non-Malays a monopoly of its discussion? After all, doesn’t nature abhor a monopoly?


Dengan posting ini saya mulakan luahan tafsiran dan pengetahuan saya tentang peristiwa rusuhan kaum yang terjadi di Kuala Lumpur dalam tahun 1969, yang popularnya dikenali sebagai “Peristiwa 13 Mei” atau dengan kata singkatnya “13 Mei” [1], [2].

Berlainan dengan segala kenyataan rasmi, penulisan dengan analisis tentang 13 Mei yang tuan/puan pernah bertemu sebelum ini, saya mempunyai tesis – pegangan – tersendiri tentang insiden ini.

Tesis saya ialah kaum Cina yang dihasut Lee Kuan Yew dan suku sakatnya dari Singapura adalah punca rusuhan 13 Mei.

Sesungguhnya, dalam tempoh 30 tahun yang lepas, sejak saya tahu mengeja dan membaca pada kadar yang agak laju sedikit dari sebelum saya baligh, saya sudah pun tidak setuju dengan kebanyakan penjelasan yang dibuat tentang peristiwa ini.

Dan terkini saya rasa tertampar dengan putaran rumusan tentang insiden ini yang dibuat oleh Kua Kia Soong [3] penulis buku MAY 13: Declassified Documents on the Malaysian Riots of 1969 -- bahawa insiden itu adalah perbuatan rampasan kuasa oleh puak Almarhum Tun Razak dari puak Almarhum Tunku Abdul Rahman, Perdana Menteri pertama Malaysia.

Bagi saya rumusan ini adalah satu penghinaan terhadap segala memori dan legasi Almarhum Tun Razak.

Saya harap tuan/puan pun perasan bahawa semua “sastera” (literature), penulisan tentang 13 Mei, baik yang ditulis di Malaysia oleh warga negera, mahupun di luar Malaysia oleh warga Malaysia atau pemerhati asing hanya menghuraikan dan menjelaskan apa yang berlaku dalam tempoh tiga hari selepas 10 Mei, yakni hari membuang undi PRU 1969.

Bertolak dari peristiwa-peristiwa yang berlaku dalam tempoh tiga hari ini, pelbagai dan ribuan analisis dan tafsiran telah dibuat, dan ramai yang telah dapat cari makan dengannya.

Bagi saya perbuatan memfokus insiden 13 Mei kepada tingkap masa tiga hari seputarnya adalah satu penipuan. Satu percubaan untuk menggelapkan dan menyempitkan fakta sejarah. Perbuatan cuba menutup bangkai gajah.

Bagi saya, analogi perbuatan ini ialah membincangkan hari atau saat seorang bayi dilahirkan, dan menjadikan peristiwa buruk baik yang berlaku pada titik itu sebagai pletfom segala analisis dan justifikasi sosial ke atas segala apa, adalah nyata satu jenayah intelektual. Begitu juga jika hanya menceritakan apa yang berlaku di hari satu persandingan dilangsungkan.

Dalam kedua-dua kes analogi, konteks cerita telah sengaja dihilangkan.

Cerita kelahiran seorang bayi mesti dirujuk kepada segala sejarah yang berkaitan dalam tempoh sembilan bulan sebelumnya. Termengandung si-ibu rentetan apa? Ekoran satu pernikahan atas dasar sama cinta? Dasar paksa? Diperkosa? Tidak ketahuan siapa bapa bayi sebenarnya? Dan begitulah sepatutnya diceritakan kelahiran itu.

Begitu juga dengan cerita meriah atau suram sesuatu majlis persandingan. Ceritalah mengapa jadi suram, atau mengapa jadi meriah. Ceritakanlah apa peristiwa yang terjadi dalam tempoh sebulan, malah setahun dua sebelum dari tarikh itu. Mulakanlah cerita dengan suasana hari bertunang, jika satu majlis pertunangan memang dibuat. Dan kalau tiada pun pertunangan, terangkanlah mengapa berlakunya persandingan. Mengapa tidak hanya akad nikah? Atau seumpamanya.

Janganlah buat macam cerita 13 Mei.

Cerita rasminya ialah orang Melayu Kampong Baru mengamuk. Mengapa mengamuk? Kerana Cina berarak masuk Kampong Baru setelah menang besar dalam PRU 1969. Setakat itu saja.

Dah tu terus lompat cerita pasal Dasar Ekonomi Baru (DEB). Kemudian cerita tentang kaum lain rasa terdiskriminasi akibatnya. Puncak cerita, DEB mesti dihapuskan kerana Melayu kini sudah capai segala matlamat DEB

Dari jalan cerita di atas, nampak sangat bahawa bangsa Melayu itu cetek pemikiran lagi jahat, kan? Bertabiat memangsakan kaum lain.

Kerana saya seorang Melayu, maka itu saya bertanya: Mengapa tidak cerita apa yang membolehkan parti-parti politik Cina menang besar dalam PRU 1969? Mengapa tidak bercerita tentang mengapa mereka begitu gembira setelah menang, lalu terlintas untuk berpesta besar-besaran memaki hamun Melayu?

Ceritalah tentang itu semua.

Huraikan sebab-sebab kepada itu semua. Di atas nama kebebasan intelektual dan bersuara, apa yang nak dimalukan? Ada apa yang mahu disorok? Adakah tidak berani dibincang dengan jujur kerana ada niat ingin memutihkan satu sejarah hitam? Dan kalau begitu, sejarah apa dan siapa? Sejarah orang Melayu atau sejarah orang Cina?

Kerana saya tidak berjumpa dengan penjelasan kepada persoalan di atas, maka saya pun mencari jawapan. Dan posting saya pada hari-hari dan minggu-minggu berikut darihal tajuk ini adalah perkongsian saya dengan tuan/puan akan penemuan saya.

Oleh -- Rudin X a.k.a. ManJoki


Nota: Rudin X ialah seorang ahli PAS yang tidak memegang apa-apa jawatan di sebarang peringkat parti atau berkerja dalam apa-apa kapasiti dengan parti. Pandangan, tafsiran dan pendapat Rudin X tentang insiden 13 Mei adalah semata-mata peribadi dan tidak berkaitan dengan sesiapa atau mana-mana kumpulan.

Posted by Rudin X at 4:56 PM 1 comments Links to this post

The So-Called 'New' Revelations About That One Day in May 1969

If we want to dig out such black marks in the past, maybe we should look further than that...
(Old picture of devastation from the sad event from Forum MyKMU)


By I, Publius Melayu

Many comments have been posted on the so-called new 'revelations' sourced from Britain by Dr Kua Kia Soong in the publication of his book, "May 13: Declassified Documents on the Malaysian riots of 1969”.

Many of the comments merit deeper analysis and thoughts while some are so shallow and blinkered -- perhaps, posted based on immature observations and reactions by those who were too young when the events on that fateful day unfolded.

While saying that the book should not be banned as it will only push it underground on the internet, etc., I seriously believe that one way to dispel the allegations by the author based on some "de-classified" documents and British intelligence sources, is to come out with the Malaysian side to the story.

I believe many apolitical Malaysians not driven by raw and unbridled communal sentiments who lived through those turbulent times do not want it to be remembered anymore. It is not about blame. It is about lessons learned. For the level-headed they will consider the unsung heroes who went out of their way to shelter non-Malays at the height of the riots and vice versa, as well as the un-tiring work of all communities to patch the torn fabric of multi-racial Malaysia in the aftermath of the incident.

If we want to dig out such black marks in the past, maybe we should look further than that...we may want to look at the turbulent times during the opening up of Selangor's tin fields hundreds of years ago, among other things.

With reference to this perhaps someone would want to do some research on the incident that caused the alleged decimation of the Malay population of Selangor. This was mentioned by Tun Haniff Omar in his observations published in The Star (on May 6th, 2007) as well as a web log (compilation): Point of View With Tun Hanir Omar (as the excerpt below).

Excerpt: "...Sir Frank Swettenham wrote that in that struggle to control the tin fields, Selangor’s Malay population was decimated and years later, when they were building Kuala Lumpur’s first rows of shops, they were unearthing numerous skeletons of victims of that war...."





Reproduced from the blog Publius Melayu

Posted by Pesanan at 3:21 PM 0 comments Links to this post

Siapakah Dr Kua Kia Soong?

Dr Kua Kia Soong sedang berucap di satu Majlis.
(Gambar diambil dari blog Suara Rakyat [Vox Populi])

Berikut adalah petikan "About the Author" dalam buku "May 13" karangan beliau.

Dr Kua Kia Soong is the Principal of the New Era College, a non-profit tertiary-level institution run by Dong Jiao Zong, the two major associations associated with the Malaysian Chinese education movement. He first joined the movement in 1983 as an education adviser and became Research Director of Huazi Resourse & Research Centre when it was set-up by the fifteen major Malaysian Chinese organisations in 1985.

He was arrested under the Internal Security Act during "Operation Lalang" in 1987 and detained for 445 days without trials. Upon release in 1989, he helped to found SUARAM (Suara Rakyat Malaysia), which is the leading human rights NGO in Malaysia today. He is still a director of SUARAM.

Together with other civil rights activists, he joined the Opposition Front in 1990 and was elected Opposition Member of Parliament for Petaling Jaya from 1990 to 1995.

He was a prisoner of conscience for a second time in 1996 when he was arrested and detained for six nights with other activists for organisaing the Second Asia Pacific Conference on East Timor after it had been disrupted b a mob from the ruling coalition.

Kua received his BA Econ (1975), M A Econ (1976) and PhD in Sociology (1981) from Manchester University and lecturer at the National University of Singapore in the Seventies.


Mengikut pengamatan saya, Dr Kua Kia Soong adalah seorang activis dan cauvanis yang hanya memperjuangkan kepentingan sempit kaumnya.

Walaupun sering kedengaran beliau berhujah atas alasan dan prinsip sejagat untuk memperjuangkan sekolah-sekolah Cina (melalui Dong Jiao Zong), menentang satu masa dulu Dasar Kebudayaan Nasional, tuntutan kaum Cina (melalui Suqiu), dan lain-lain, jelas sekali tersirat disebaliknya usaha-usaha yang tidak mengambil kira masaalah orang-orang Melayu dan negara.

Mahukah kita hayati slogan parti politiknya yang konon menjuangkan "Malaysian Malaysia" tetapi ianya hanya kesinambungan slogan politik Lee Kuan Yew? Slogan ini juga berakar umbi kepada slogan "Malayan Malaya" yang dilaungkan diawal tahun2 1900 oleh kaum pendatang jemputan British yang bukan rakyat negara ini semasa itu. Mengapa sesudah menjadi warganegara, parti Dr Kua masih melaungkan slogan pendatang?

Sekiranya dilayan kehendak dan tuntutan beliau, terjaminkah masa depan orang Melayu? Tentu sekali, tiada erti jika kemajuan negara hanya dinikmati oleh satu kaum, manakala ianya membawa kemunduran kepada kaum lain, yang membabitkan rakyat "original inhabitant" negara ini.

Posted by Pesanan at 11:38 AM 0 comments Links to this post

1 comment:

Pesanan said...

Syabas Husain!

Buku "May 13" tidak lain dan tidak bukan adalah salah satu tindakan bersepadu dari pelbagai sudut untuk menidakkan sejarah dan hak semulajadi orang Melayu ke atas tanahair semulajadinya, Tanah Melayu.

Melalui buku ini, mereka ingin merubah sejarah dan menthabitkan salah ke atas seorang pemimpin Melayu ulung yang telah memberi asas ekonomi, sosial, dan politik serta hubungan antarabangsa yang kuat untuk negara ini dan juga bangsa Melayu.

Kita harus berawas dengan usaha-usaha terancang dari dalam dan luar negara untuk merubah status-status - agama Islam sebagai agama Persekutuan, Bahasa Melayu (Malaysia) sebagai bahasa rasmi, hak keistimewaan Melayu sebagai hak penduduk asal yang di tindas berkurun2 lamanya dengan terancang, kedudukkan raja-raja Melayu sebagai locus standi untuk kesinambungan kepada perkara-perkara yang disebut sebelum ini, dan tidak kurang juga keamanan dan kemakmuran negara kita Malaysia.

Harap tuan/puan menyedari usaha kami Team Blog "13 Mei: Dari Kacamata Melayu" untuk mengumpul fakta dan hujah menjawab pembohongan dan putarbelit yang sedang dilakukan.

Ayoh bersama kami! Jangan kita mudah menjadi apologis menerima buta logik-logik jahat, tanpa memahami sejarah!